Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

De staatssecretaris zegt "keihard" door te werken aan maatregelen die mensen kunnen stimuleren om gezonder te eten en meer te bewegen. Zo betrekt hij scholen bij het gezonder maken van hun leerlingen en biedt hij hulp aan jongeren met overgewicht. Sinds kort mogen gemeenten ook de komst van nieuwe snackbars verbieden in de directe omgeving van scholen.

Beweging voorkomt en vermindert volgens Van Ooijen overgewicht. De bewindsman vindt het daarom zaak om steviger in te zetten op het stimuleren hiervan. Hij komt deze maand met een actieplan.

Over de mogelijkheden van een suikertaks kan de staatssecretaris niets kwijt. Hij noemt het onderzoek hiernaar "work in progress" en verwacht eind dit jaar met resultaten te komen.

BRon: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.