GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan
10 juni 2023 
0 min. leestijd

GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

De woordvoerster reageert daarmee op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit onder meer naar voren komt dat een kwart van de Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft. Bij bijna 7 procent van de jongvolwassenen is sprake van obesitas.

De brancheorganisatie van GGD'en herkent de cijfers. Volgens de woordvoerster zijn er al veel initiatieven gaande om ervoor te zorgen dat de jeugd gezonder eet en meer beweegt. Zo zien jeugdartsen en -verpleegkundigen kinderen op scholen en werkt inmiddels 39 procent van de onderwijsinstellingen in ons land met de Gezonde School-aanpak, die moet zorgen voor een gezondere leefstijl bij deze doelgroep.

Preventieve maatregelen

Ook ziet de koepel een belangrijke rol voor gemeenten. "In elke gemeente moeten kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen." Toch is gedragsverandering, vooral bij oudere kinderen, lastig, erkent de woordvoerster.

Overgewicht kan volgens haar leiden tot verschillende klachten, zoals diabetes. De stijgende lijn moet daarom stoppen, vooral met preventieve maatregelen. "Jong geleerd, is oud gedaan. Als een kind al van jongs af aan aanleert gezonde keuzes te maken, dan hebben ze daar het meeste baat bij."

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.