Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop
Nieuws
Nieuws
1 min

Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

1 min

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

Het gaat om "een langwerpige beige-gouden pil met een Audi-logo", laat het instituut weten. Trimbos roept mensen op om de pil "absoluut niet" te gebruiken.

Kopers hebben drie van zulke pillen in de afgelopen weken laten testen. Dat gebeurde bij twee testlocaties in de provincie Noord-Brabant en bij een locatie in de provincie Utrecht. Maar Trimbos weet niet hoeveel van de pillen er in totaal gemaakt zijn en waar ze allemaal zijn verhandeld. "We sturen nu een grote waarschuwing om te voorkomen dat mensen de pil gebruiken en last krijgen van de ernstige effecten."

Oververhitting

Bij het onderzoek bleek dat er meer dan 300 milligram van de werkzame stof MDMA in de pillen zat. De gemiddelde xtc-pil bevat volgens Trimbos ongeveer 136 milligram MDMA, "en dat is al aan de hoge kant". De 300 milligram van nu is geen record. In 2013 zag Trimbos een xtc-pil met 366 milligram MDMA.

Voor zover Trimbos weet zijn er nog geen mensen ziek geworden door de pillen. Een grote hoeveelheid MDMA kan leiden tot oververhitting van het lichaam. "Zeker op een festival heb je oververhitting en uitdroging niet meteen door. Bij oververhitting moet je zo snel mogelijk koelen, anders vallen organen als je nieren en je lever uit. Als je te laat bent, kun je dat proces niet meer omdraaien en ga je dood", zegt coördinator Laura Smit-Rigter van Trimbos.

Volgens Smit-Rigter zorgden eerdere waarschuwingen ervoor "dat zo'n pil binnen een maand van de markt verdwijnt. We vragen mensen die de pillen anoniem hebben laten testen om de uitslag te delen met hun dealer, zodat die de pillen zo snel mogelijk uit de handel haalt."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën