UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig
10 juni 2023 
0 min. leestijd

UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

De onderzoekers ontdekten volgens de universiteit onder meer dat de verbindingen in onze hersenen aanvankelijk steeds sneller worden: van 2 meter per seconde bij kinderen van vier jaar, tot 4 meter per seconde bij mensen van tussen de dertig en veertig jaar. "Pas na die leeftijd worden ze langzamer."

De wetenschappers deden metingen met behulp van een elektrodematje, met meer dan zestig elektroden die hersenactiviteit kunnen vaststellen. "Met onze data kunnen onderzoekers nieuwe en betere computermodellen maken die ons begrip van het brein vergroten", zeggen ze. Een en ander kan van pas komen bij onderzoek naar hersenaandoeningen, waaronder epilepsie.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.