Wachtlijst donorhart gestabiliseerd door nieuwe donatiemethode
Nieuws
Nieuws
08/28/2023
1 min
0

Wachtlijst donorhart gestabiliseerd door nieuwe donatiemethode

08/28/2023
1 min
0

LEIDEN (ANP) - De wachtlijst voor een donorhart is gestabiliseerd door een nieuwe techniek voor hartdonatie, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag. Twee jaar geleden werd voor het eerst in Nederland een hart van een overleden persoon getransplanteerd met deze techniek. Inmiddels zijn er er al zestig harttransplantaties zo uitgevoerd, mede dankzij nauwe samenwerking tussen het UMC Groningen, het UMC Utrecht en het Erasmus MC, aldus de stichting.

Met de zogeheten 'heart-in-a-box'-techniek wordt een stilstaand hart in een zogeheten perfusiemachine geplaatst, waarna het weer gaat kloppen na de toevoer van zuurstof en bloed. Een harttransplantatie was daarvoor alleen mogelijk bij een hersendode donor van wie het hart nog klopte.

Dankzij de nieuwe techniek heeft de chirurg meer rust en tijd om de harttransplantatie uit te voeren, legt Olivier Manintveld (cardioloog Erasmus MC) uit. "Het hart is op de perfusiemachine beschermd. Het kan zo’n acht uur bewaard worden, voordat het wordt getransplanteerd. Door de inzet van de machine maken we gebruik van harten die we voorheen nooit konden gebruiken voor transplantatie."

Basispakket

Eerder was er sprake van een toenemend tekort aan donorharten, waardoor een op de zeven mensen op de wachtlijst overleed. "Samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting en Eurotransplant stelden we een nationaal protocol op. Aan alle mensen op de wachtlijst voor een donorhart werd gevraagd of ze ook een hart volgens de nieuwe methode wilden ontvangen. De procedures werden uitgevoerd op de volgorde van de nationale wachtlijst", aldus hart-longchirurg bij UMC Utrecht Niels van der Kaaij.

"Tot en met juni hebben we dit jaar al dertig harttransplantaties in Nederland uitgevoerd, terwijl de norm jarenlang veertig per jaar was", zegt Michiel Erasmus (hart-longchirurg UMC Groningen). "Als we dit jaar tegen de zestig harttransplantaties kunnen uitvoeren, overtreffen we dat getal in 2023 ruimschoots. Dan zien we hopelijk ook een afname van het aantal mensen op de wachtlijst en van het aantal mensen dat overlijdt voordat er een geschikt donorhart beschikbaar komt. En de resultaten zijn voor de ontvangende patiënten minstens zo goed als bij de klassieke hartdonatiemethode."

De NTS laat weten dat het ministerie van Volksgezondheid van plan is om de behandeling vanaf 1 januari 2024 te vergoeden vanuit het basispakket. De stichting noemt dat "goed nieuws". Eind juli 2023 stonden er 164 mensen op de wachtlijst voor een donorhart.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties