Veel besmettingen met westnijlvirus in Europa, niet in Nederland
23 juni 2023 
0 min. leestijd

Veel besmettingen met westnijlvirus in Europa, niet in Nederland

SOLNA (ANP) - Het westnijlvirus gaat snel rond in Europa. In het afgelopen jaar is het virus bij ongeveer 1400 mensen vastgesteld. Ongeveer honderd patiënten zijn daaraan overleden. De meeste mensen zijn binnen Europa besmet geraakt. Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC gaat het om de grootste uitbraak sinds 2018. In Nederland is het westnijlvirus nog niet aangetroffen.

Italië is het zwaarst getroffen. In het land zijn 725 mensen besmet geraakt. Van hen hebben 723 het virus in eigen land opgelopen. De meeste besmettingen zijn in het noorden van het land. In Griekenland testten in totaal 286 mensen positief en in Servië 226 mensen. Daarna volgen Roemenië (47), Duitsland (17) en Hongarije (14). Ook in Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Finland, Kroatië, Bulgarije, Slowakije en Noord-Macedonië is het westnijlvirus opgedoken.

Het westnijlvirus komt van vogels en kan via muggen op mensen worden overgebracht. Als mensen besmet raken, kunnen ze griepachtige klachten krijgen. In een enkel geval kan infectie ook leiden tot hersenontsteking, hersenvliesontsteking of een vorm van polio. Bij die symptomen lopen mensen een kleine kans om te overlijden.

In 2020 liepen enkele mensen uit Utrecht en omgeving het westnijlvirus op door lokale muggenbeten. Dat zijn de meest recente gevallen in Nederland.

ANP PRODUCTIESANP-220623-112© 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.