WHO waarschuwt aan het begin festivalseizoen voor apenpokken
Nieuws
Nieuws
1 min

WHO waarschuwt aan het begin festivalseizoen voor apenpokken

1 min

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt maandag om op te passen voor besmettingen met het apenpokkenvirus nu het festivalseizoen weer begint. Met name mannen die seks hebben met mannen en meerdere seksuele partners hebben, moeten alert blijven op mogelijke symptomen. En indien mogelijk moeten ze zich laten vaccineren, aldus de WHO.

"Het aantal gevallen van apenpokken is de afgelopen maanden aanzienlijk afgenomen", zegt de WHO, "maar het is belangrijk om te onthouden dat het virus wel nog in mindere mate circuleert in Europa." Een aantal lidstaten meldt nog steeds met regelmaat nieuwe besmettingen met het virus. Ook blijft het mogelijk dat mensen van buiten Europa het virus overdragen.

Waakzaamheid is volgens de WHO nu vooral van belang omdat er in de lente en zomer kink- en fetisjevenementen plaatsvinden in heel Europa. Dit soort evenementen hebben vaak een groot internationaal publiek en het is mogelijk dat mensen seksueel contact hebben op deze festivals. Vorig jaar kregen meerdere patiënten het virus nadat zij bij het Darklands Festival in België waren geweest.

Prik

"Nadenken over apenpokken en andere soa's moet een normaal onderdeel zijn van de voorbereiding op dit soort evenementen", vindt Britse maatschappelijke organisatie The Love Tank, die campagne voert om festivalgangers aan te moedigen zich te laten vaccineren tegen soa's als dat mogelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het apenpokkenvaccin, de HPV-prik of vaccinatie tegen hepatitis A en B.

In Nederland kwamen alleen transgender personen en mannen die seks hebben met mannen in aanmerking voor de apenpokkenprik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Sinds december hoeven artsen het niet meer te melden als ze patiënten tegenkomen met het apenpokkenvirus. De Europese gezondheidsdienst ECDC meldt bijna 26.000 besmettingen met het apenpokkenvirus in Europa, waarvan 1262 in Nederland.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reacties
Categorieën