Vrouwen slikken even vaak als mannen ADHD-medicatie
Nieuws
Nieuws
0 min

Vrouwen slikken even vaak als mannen ADHD-medicatie

0 min

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vrouwen dat ADHD-medicatie slikt, is sinds afgelopen jaar nagenoeg gelijk aan het aantal mannen dat deze medicatie gebruikt. Het afgelopen jaar nam het gebruik onder vrouwen met 20 procent toe, nog niet eerder steeg het zo hard. Ruim 27 op de duizend volwassen vrouwen gebruikten de medicijnen, becijfert Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

SFK baseert zich op cijfers van nagenoeg alle openbare apotheken. De medicijnen die het meest worden voorgeschreven bij de aandachtsstoornis zijn methylfenidaat, dexamfetamine, lisdexamfetamine, atomoxetine en guanfacine. De stichting ziet dat het gebruik de afgelopen vijf jaar is toegenomen. In 2019 slikten nog 1,6 procent van de vrouwen de medicijnen en ruim 2,1 procent van de mannen. Het gaat hier om volwassenen van 18 tot en met 49 jaar.

Ook onder meisjes van 6 tot en met 17 jaar is het gebruik toegenomen. Onderhand slikt bijna 3 procent van hen de medicijnen. Jongens gebruiken de medicatie meer dan twee keer zo veel. De voorgaande jaren werd het wel minder vaak voorgeschreven aan jongens, alleen in het afgelopen jaar nam het weer iets toe.

Van de vijf genoemde medicijnen wordt methylfenidaat het meest gebruikt, gevolgd door dexamfetamine.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën