
Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!
De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week
- Yvonne van den Berg
- Thijs Launspach
- Rosanne van der Lugt
- Souad Azougagh
- Remke van Staveren
- Sabine Netters
Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.
Yvonne van den Berg
Yvonne van den Berg is orthopedagoog & programmaleider GGZ-preventie bij Youz Haaglanden. Yvonne zet zich ook al jaren in voor Grip op je Dip. Bij Grip op je Dip kunnen jongeren tussen de 16 en 25 jaar terecht die willen leren wat je zelf kunt doen om je beter te voelen en weer lekkerder in je vel zitten en meer grip willen krijgen op zichzelf, op hun gevoel en op de dingen die om hen heen gebeuren. Yvonne is een van de professionele begeleiders die weet hoe ze jongeren het beste kunnen helpen en kan voorkomen dat iemand lang in een dip blijft zitten of in een depressie raakt. Yvonne heeft zoveel mooie gesprekken met jongeren via de e-mailservice. Hulp via mail kan écht helpen en er kan echt een fijn contact worden opgebouwd. Yvonne luistert naar je en je mag haar vertellen wat je kwijt wilt. Ze reageert eerlijk, realistisch, met een vleugje humor. Je krijgt van Yvonne geen formele mails met mooie zinnen en interessante termen, want ze typt zoals ze tegen je zou praten. In de chatcursus vindt Yvonne het uitwisselen van ervaringen onderling zo mooi en ze doet zelf mee aan die herkenning, want ze is tijdens de chatcursus (en bij de e-mailservice!) open over haar eigen ervaringen met angst, paniek en somberheid. Wat Yvonne betreft zou iedereen wat meer mogen werken aan zijn mentale gezondheid, gewoon.. uit zelfzorg. Grip op je Dip kan daar heel mooi bij helpen!
LinkedIn: Yvonne van den Berg zet zich via Grip op je dip in om somberheid bij jongeren aan te pakken en te voorkomen dat zij een depressieve stoornis ontwikkelen. Vroegtijdige hulp is essentieel om te voorkomen dat jongeren zwaardere (en duurdere) zorg nodig hebben en op school of sociaal gebied vastlopen.
Thijs Launspach
Thijs Launspach is psycholoog en docent aan The School of Life. Hij heeft veel geschreven over geestelijke gezondheid (vooral onder adolescenten), over stress en de druk om te presteren, zoals We doen allemaal maar wat, Je bent al genoeg en Werken met millennials. Thijs is regelmatig spreker, podcaster en heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. Thijs Launspach is gespecialiseerd in mentale gezondheid. Hij onderzoekt de invloed van de moderne samenleving op hoe we ons voelen en hoeveel stress we hebben. Thijs legt op een makkelijke manier uit wat stress is. Wanneer stress ongezond wordt en hoe je hier mee om kunt gaan. Kijk ook zijn inspirerende video in de serie 15 minuten over mentale balans. Stress is een onderdeel van ons leven. Of we dat nou willen of niet. We voelen het iedere dag, zowel op het werk als thuis. Stress heeft vaak een negatieve naam. Maar niet alle stress is slecht. Een beetje stress is nodig om goed te functioneren en prestaties te leveren. Veel stress die lang duurt zonder genoeg tijd om te herstellen is wél slecht. En kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen te veel en te weinig stress. Te weinig stress kan leiden tot verveling en een gevoel van zinloosheid. Ook wel bekend als een bore-out. Aan de andere kant: te veel stress zonder genoeg tijd om te herstellen kan zorgen voor ernstige lichamelijke en mentale klachten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je persoonlijke stresssignalen. Zodat je op tijd actie kunt ondernemen om terug te keren naar een gezonde spanning.
LinkedIn: Thijs Launspach laat zien hoe je beter om kan gaan met stress. Door te leren wanneer je moet ingrijpen en wat je kunt doen om te herstellen, kun je een gezonde balans vinden.
Rosanne van der Lugt
Rosanne van der Lugt is jeugdarts, podcastmaker en kunstenaar. Rosanne opent haar podcast met: “Mijn naam is Rosanne van der Lugt en ik probeer elk jaar een leven te redden”. Ze doelt niet direct op het redden van kinderen door haar medische werk maar op zo effectief mogelijk doneren. Dit doet ze door jaarlijks tien procent van haar inkomen te doneren aan de fondsen van Doneer Effectief. Inmiddels is het doneren een jaarlijks moment voor Rosanne en haar partner en hebben ze Doneer Effectief ook opgenomen in hun testament. Maar daar stopte het niet. Het vuurtje was aangewakkerd en Rosanne besloot naast geld geven ook op een andere manier impact te willen maken. Zonder enige ervaring besloot ze een podcast te maken – “gewoon met m’n telefoon” – over het boek ‘Doing good better’ van de filosoof William Macaskill, die ze vervolgens op Spotify publiceerde. Het leek haar leuk om een boek toegankelijk te maken voor mensen die misschien niet snel een boek zouden lezen. Zeker in het Nederlands was er nog niet zoveel te vinden over dit onderwerp, dus Rosanne dacht dat ze daarmee wel iets kon toevoegen. Het werd een afleveringen reeks in een vraag- en antwoordvorm, waarin ze het hele boek besprak. Daarna heeft Rosanne de podcast ‘Levens redden’ gemaakt met Bram, de directeur van Doneer Effectief als vaste gast. Daarin bespraken ze het boek ‘The Life You Can Save’ van Peter Singer. Terugkijkend op de afgelopen jaren is Rosanne positief gestemd. Ze vindt het zo bijzonder om te beseffen hoe bevoorrecht we zijn. Het is ook hoopvol: we hebben het goed en we kunnen iets doen. Mensen hebben door het nieuws vaak het idee dat het slecht gaat met de wereld. En natuurlijk is er genoeg aan de hand. Maar we hebben zulke immense vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren. En dat wil er bij veel mensen – juist in rijke westerse landen – niet in! Heel gek eigenlijk. De afgelopen jaren hebben daarnaast veel zingeving toegevoegd aan haar eigen leven. Rosanne is er denkt ze een gelukkiger persoon van geworden. En ze hoopt dat ze anderen hiermee kan inspireren en dat ze aan haar zien dat je veel impact kunt maken en ondertussen ook nog een leuk leven kunt hebben.
LinkedIn: Rosanne van der Lugt post dagelijks over de meest uiteenlopende onderwerpen, omdat ze het belangrijk vindt dat je als arts van je te laten horen. Het aanbod van medische video’s van professionals is zeer beperkt, waardoor mensen veel meer medische desinformatie horen dan betrouwbare informatie van professionals.
Souad Azougagh
Souad Azougagh is leefstijlapotheker en coach en helpt je om je fit, energiek en gezond te voelen, vandaag én voor de lange termijn. Na meer dan 18 jaar in de farmacie ziet Souad steeds vaker dat mensen, zelfs op jonge leeftijd, al afhankelijk worden van medicijnen. Dat raakt haar, omdat ze weet dat er een andere weg is. Haar missie is simpel: Souad wil jou helpen gezond ouder te worden en een leven te creëren waarin jij je vol energie en vitaliteit voelt. Dit doet ze door haar kennis als leefstijlapotheker en haar ervaring als coach in te zetten. Samen ga je werken aan een levensstijl die bij jou past, zodat je niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook mentaal vol zelfvertrouwen staat. Als leefstijlapotheker kijkt Souad naar jouw gezondheid als geheel. Ze werkt met de zes pijlers voor een gezonde leefstijl: voeding, beweging, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding. Daarnaast werkt ze met een combinatie van krachtige coachingstechnieken die jou helpen diepere inzichten te krijgen in jezelf. Souad werkt onder andere met het TCA-model, Voice Dialogue en NLP. Deze technieken helpen je om bewust te worden van de verschillende aspecten van je gedrag en gedachten. Haar aanpak is persoonlijk en praktisch. Geen kant-en-klare oplossingen, maar samen werk je stap voor stap aan de veranderingen die jij nodig hebt.
LinkedIn: Souad Azougagh deelt praktische tips voor een gezondere leefstijl, zoals bijvoorbeeld praktische adviezen over voeding, beweging en het behouden van je energie tijdens de Ramadan.
Remke van Staveren
Remke van Staveren is psychiater en auteur van het boek Een dun streepje toeval. Midden in de coronalockdown, in februari 2021, beleeft de bekende psychiater en pleitbezorger van de herstelbeweging Remke een mentale crisis. In de maanden die hierop volgen gaat zij op zoek naar de oorzaak van haar klachten, en vooral naar wat zij eraan kan doen. Via de huisarts, een coach, een pil, een bosbad, gesprekken met vreemden en veel lezen ontdekt zij hoe dun de lijn is tussen ziek en gezond zijn, tussen patiënt en psychiater, verleden en toekomst, pech en geluk. Een dun streepje toeval is een menselijk boek over herstel en mentale gezondheid. Aan de hand van verrassende en ontroerende verhalen laat Van Staveren zien hoe we beter voor onszelf en elkaar kunnen zorgen, en weer het licht door de bladeren kunnen zien schijnen.
Remke gelooft in de kracht en creativiteit van het individu. Van de cliënt, maar ook van de zorgverlener. Wat we doen hoeft niet groots of meeslepends te zijn, maar het mag wel. De essentie van zorg is (zelf)compassie: zorg goed voor jezelf en elkaar, zodat je ook goed voor de cliënt en zijn naasten kunt zorgen. Haar visie op psychische klachten: Iedereen is psychisch kwetsbaar, in mindere of meerdere mate. Dat is volstrekt normaal. En dan kun je ook nog eens pech hebben. Dat je misbruikt bent, erge dingen hebt meegemaakt, niet de liefde hebt ontvangen waar je als kind recht op had. Daar kun je de rest van je leven last van hebben. Maar behalve kwetsbaar, is iedereen óók psychisch weerbaar. En kan iedereen herstellen.
LinkedIn: Remke van Staveren is zelf het voorbeeld dat een professional in de ggz ook gebukt gaan onder mentale kwalen. Aan de hand van praktijkverhalen deelt ze inzichten die behulpzaam kunnen zijn voor andere mensen die ook de weg kwijt zijn, hulpverlener of niet.
Sabine Netters
Sabine Netters is oprichter van Carend, het platform voor palliatieve zorg,internist-oncoloog, specialist palliatieve zorg en daarnaast docent, spreker en auteur van het boek Probleemgeoriënteerd denken in de palliatieve zorg. Sabine en haar collega’s bij Carend vinden dat iedereen recht heeft op de beste zorg, ook als je niet meer beter wordt. 80% van de zorgprofessionals vindt zichzelf onvoldoende geschoold op het gebied van palliatieve zorg, dus geven zij opleidingen waar je de opgedane kennis direct de volgende dag toe kunt passen. Daarnaast wil 80% van de mensen thuis overlijden, bij slechts 35% wordt die laatste wens ook echt in vervulling gebracht. Dat vindt Sabine te weinig, dus trekt ze aan de bel bij beleidsmakers, bestuurders en politici. In maart 2025 heeft Sabine de VLIDZ award voor "Meest impactvolle vrouwelijke leider in de zorg" gewonnen De toewijding van Sabine maakt indruk. Zij zet zich zichtbaar en onzichtbaar in voor de palliatieve zorg waardoor deze blijvend veranderd is. Haar werk overstijgt de medische praktijk; ze creëert impact door kennisdeling, samenwerking en innovatie. Met haar heldere visie en tomeloze inzet heeft zij niet alleen de palliatieve zorg naar een hoger niveau getild, maar ook de positie van vrouwen in de medische wereld versterkt. Sabine droeg haar Award op aan alle verzorgenden in de palliatieve zorg.
LinkedIn: Sabine Netters vindt dat niemand is uitbehandeld, want iedereen verdient de beste zorg. Ook als je niet weer beter wordt. Met voorbeelden uit de praktijk laat Sabine zien hoe je mensen die niet meer beter kunnen worden de beste zorg kunt geven.
Ook op de lijst? Sluit je aan!
Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.
Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.
LinkedIn Zorg influencers
Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.