Aantal gonorroe-gevallen blijft stijgen
Nieuws
Nieuws
0 min

Aantal gonorroe-gevallen blijft stijgen

0 min

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen met de aandoening gonorroe blijft maar stijgen, aldus gezondheidsinstituut RIVM. De toename van gonorroe was voor het eerst te zien in 2022 en zet in 2023 verder door, maakt de organisatie op uit de eigen halfjaarlijkse Thermometer seksuele gezondheid. Daarin zijn nu de cijfers over de eerste helft van 2023 te zien.

In totaal waren er in die eerste helft van dit jaar 89.386 consulten in verband met een soa (seksueel overdraagbare aandoening) bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG's). Vooral vrouwen en heteromannen hadden vaker gonorroe, aldus het RIVM. "Bij vrouwen werd deze soa 1248 keer vastgesteld. Dat is een stijging van 38 procent. Bij heteromannen werd er 478 keer gonorroe vastgesteld; een stijging van 20 procent." Het aantal mensen dat zich liet testen op een soa nam overigens ook toe.

Gonorroe kan bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken. Soa Aids Nederland zei eerder dat er in Nederland te weinig voorlichting is over soa's en het voorkomen hiervan. RIVM en GGD'en deelden deze zomer op festivals en bij introductieweken van opleidingen condooms uit met de boodschap: geef liefde, geen soa.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën