Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op
Nieuws
Nieuws
0 min

Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

0 min

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de stijging vooral te zien bij mensen van 80 jaar en ouder en mensen die verzorgd worden vanwege dementie. De mannen die vorig jaar door een 'accidentele val' omkwamen, waren gemiddeld 82 jaar oud, de vrouwen 87. Tien jaar geleden waren de gemiddelde leeftijden 79 en 86.

Een val is de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak. Ongeveer 1900 mensen pleegden vorig jaar zelfmoord en bijna 800 mensen kwamen om in het verkeer.

Kenniscentrum VeiligheidNL voegt eraan toe dat ook steeds meer ouderen door een val op de spoedeisende hulp belanden. Vorig jaar kwamen ongeveer 117.000 mensen van 65 jaar en ouder daar terecht door een val, oftewel een persoon per vier minuten. In een jaar tijd is dat aantal met 11 procent gestegen. Ruim de helft heeft bijvoorbeeld een heup of een pols gebroken, en een deel heeft door de val zelfs hersenletsel opgelopen. VeiligheidNL verwacht dat het aantal ouderen op de spoedeisende hulp de komende jaren verder zal stijgen door de vergrijzing.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën