Coronadruk in de ziekenhuizen neemt iets af
Nieuws
Nieuws
06/10/2023
1 min
0

Coronadruk in de ziekenhuizen neemt iets af

06/10/2023
1 min
0

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vrijdag gedaald tot onder de negenhonderd, voor het eerst in een week. In de afgelopen dag zijn netto 23 bedden vrijgekomen. Ook de instroom is gedaald, voor het eerst in een maand. Het is echter te vroeg om te zeggen of daarmee de piek van de coronagolf is bereikt.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 884 mensen die het coronavirus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 43 minder dan op woensdag. Toen lagen 927 positief geteste mensen in de ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds half oktober.

In de afgelopen dag hebben ziekenhuizen 151 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Verreweg de meesten kwamen op een verpleegafdeling te liggen. In de afgelopen zeven werkdagen zijn gemiddeld bijna 174 mensen met corona in een ziekenhuis beland. Dat gemiddelde is iets gedaald ten opzichte van donderdag. Sinds 9 februari was de instroom constant gestegen.

Meer opnames

Het LCPS maakt in de cijfers geen onderscheid tussen mensen die zijn opgenomen als direct gevolg van hun coronabesmetting en mensen die andere gezondheidsklachten hadden maar toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat onderscheid wel en ziet dat er daadwerkelijk meer mensen vanwege de coronabesmetting worden opgenomen. De meesten zijn 70 jaar of ouder. Ouderen lopen bij besmetting meer risico.

Het coördinatiecentrum sprak dinsdag de verwachting uit dat de bezetting de komende tijd verder stijgt. Eind maart kan het aantal opgenomen patiënten uitkomen op ongeveer 1500 en in het ongunstigste scenario wordt dat aantal nog hoger. Dat zou het hoogste niveau sinds maart vorig jaar zijn. Toen was de Omikronvariant van het coronavirus net nieuw in Nederland. Het RIVM verwacht dat het aantal besmettingen zijn hoogtepunt nadert, en dat het aantal ziekenhuisopnames volgt.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties