De kracht van Klankwerk: Ontspan met klankschalen met Simone Busscher
Natuurlijke Gezondheid
Simone Busscher
Natuurlijke Gezondheid
06/04/2024
2 min
0

De kracht van Klankwerk: Ontspan met klankschalen

06/04/2024
2 min
0

Klankschalen zweverig? Helemaal niet.

Klankwerk biedt tastbare voordelen voor ontspanning en welzijn, zelfs voor de meest sceptische deelnemers. In Twente, waar ik woon en werk, heb ik regelmatig een ontspanmoment mogen geven aan drukbezette professionals, vaak mannen met puntschoenen. Na een lange vergader- of studiedag komen ze bij mij om te ontspannen met klank.

Een aarzelend begin

Bij aanvang van de sessie ontvang ik vaak aarzelende blikken en draaiende ogen. "Moet ik hier nu echt mijn schoenen uitdoen en gaan liggen?" is een veelvoorkomende eerste reactie. Ik lach ze toe, nodig ze inderdaad uit de schoenen uit te doen en een plek in te nemen op één van de matjes. Acht paar ogen kijken me vragend en enigszins argwanend aan.

De kracht van klank uitleggen

Ik begin met een korte introductie. "We zijn de hele dag met elkaar in gesprek: praten, praten, praten. Wat doen we dan? We maken klank! Aardser dan dit kan ik het niet maken. En als ik hard tegen je schreeuw, dan krimpt je lijf ineen. Soms voel je dit, soms niet bewust. Als je straks gaat liggen en luistert naar de klanken van de schalen en andere instrumenten, dan maakt je lichaam een andere beweging; het ontspant, zet uit, maakt ruimte."

Langzaam zie ik de schouders van de 'puntschoen-mannen' zakken. Dit verhaal kunnen ze volgen. Ik vertel verder over de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze hormonen worden verhoogd tijdens stressvolle situaties en kunnen negatieve effecten hebben op het lichaam. Vervolgens introduceer ik oxytocine, het zogenaamde gelukshormoon, dat bekend staat om zijn rol bij sociale binding en ontspanning. Uit verschillende studies blijkt dat luisteren naar rustgevende klanken, zoals die van klankschalen, de aanmaak van oxytocine kan bevorderen en de niveaus van cortisol en adrenaline kan verlagen, wat resulteert in een diepere staat van ontspanning.

De ervaring van Klankwerk

Ik nodig ze uit om te gaan liggen en zichzelf de ervaring te gunnen. Proberen = leren, zo is het toch? De schoenen gaan uit, de mannen installeren zich languit op de mat, met een deken over zich heen. Ze laten de klanken over zich heenkomen. Na een kwartiertje hoor ik kleine snurkgeluiden; de geest komt tot rust, en daarmee ook het lichaam.

Een verrassend effect

Na vijftig minuten nodig ik hen uit om rustig weer overeind te komen. Ze zijn aangenaam verrast door de ontspankracht van klank. Terwijl ze hun schoenen weer aandoen en op weg gaan naar bier en barbecue, hoor ik van de organisator dat de gesprekken na het ontspanmoment dieper waren dan anders. Niet alleen koetjes-en-kalfjes, maar echte, betekenisvolle gesprekken. Ik glimlach opnieuw… missie geslaagd!

Benieuwd naar de kracht van Klankwerk? Ik nodig je uit!

Of je nu een scepticus bent of niet, Klankwerk biedt een unieke manier om te ontspannen en dieper in contact te komen met jezelf. Probeer het eens en ontdek wat het voor jou kan betekenen. Voor meer informatie en om een sessie te boeken, nodig ik je uit om contact met mij op te nemen.

Reacties
Categorieën