Den Haag wil groei fastfoodzaken in winkelgebieden tegenhouden
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Den Haag wil groei fastfoodzaken in winkelgebieden tegenhouden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag wil de groei van fastfoodzaken in winkelgebieden tegengaan. Volgens het college zijn er de laatste jaren in de stad meer fastfoodzaken zoals snackbars, cafetaria's en shoarmazaken bij gekomen dan andere soorten horeca. Daardoor ontstaat te weinig variatie in het aanbod van winkels en horeca, vindt de gemeente. Om die groei te beperken wil de gemeente een aparte categorie voor fastfoodzaken op laten nemen in de bestemmingsplannen. Een voorstel daarover ligt bij de raad.

In 2022 waren er volgens de gemeente 584 fastfoodzaken in Den Haag, in 2019 waren dat er nog 469. Terwijl de groei van het totaal aantal horecazaken tussen 2019 (1935) en 2022 (2014) nauwelijks is gestegen, aldus de gemeente.

"Aantrekkelijke winkelgebieden met een divers aanbod van winkels en horeca zijn belangrijk voor onze stad", zegt wethouder Saskia Bruines (Economie). "Fastfoodzaken horen daar ook bij, maar het is wel belangrijk dat er voldoende keuze overblijft voor onze inwoners en bezoekers. We willen voorkomen dat er een homogeen fastfoodaanbod ontstaat."

Als de raad voor het plan stemt, dan kan via de afzonderlijke horecacategorie in de bestemmingsplannen de vestiging van nieuwe en uitbreiding van bestaande fastfoodzaken worden tegengehouden.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.