Duizenden aanmeldingen voor urinetest die glyfosaat meet
Nieuws
Nieuws
1 min

Duizenden aanmeldingen voor urinetest die glyfosaat meet

1 min

UTRECHT (ANP) - In een dag tijd hebben 5000 mensen zich aangemeld om een urinetest te ontvangen van de nieuwe duurzame voedingscoalitie Robin Food. Zo'n thuistest meet hoeveel glyfosaat iemand in zijn of haar plas heeft. Initiatiefnemer Volkert Engelsman wilde in eerste instantie vijfhonderd gratis testen verstrekken. "Maar nu willen we wel alle 5000 aanmeldingen een test geven", zegt de bedenker van de 'Nationale Piskijker'.

Met die test willen vijftig mkb-bedrijven betrokken bij de voedingscoalitie een punt maken: "Pesticiden zitten helaas overal, dus ook in ons." Glyfosaat is een onkruidverdelger die veel in de landbouw wordt gebruikt en mogelijk ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zo waarschuwen wetenschappers voor aanwijzingen dat er een verband is tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson.

De bedrijven in de coalitie zijn volgens Engelsman "koplopers in de voeding en landbouw, die zich allemaal verbonden voelen met biologisch eten". Ergens zijn de testen dus ook een oproep aan consumenten om over te schakelen op biologisch voedsel. "Onderzoek heeft aangetoond dat het glyfosaatgehalte in urine al afneemt na een aantal weken biologisch eten", vertelt hij. Hij verwijst daarbij naar onderzoek uit 2020 naar de glyfosaatgehaltes van kinderen en volwassenen in de Verenigde Staten.

Debat aanzwengelen

De gebruikers van de urinetest mogen zelf kiezen of ze de uitkomst willen delen met Robin Food. De test zou een groene, gele of rode kleur moeten laten zien. Bij groen bevat de plas niet te veel glyfosaat, bij rood mogelijk wel. "Maar een echte referentiewaarde voor de maximale hoeveelheid glyfosaat is er momenteel nog niet", erkent Engelsman. "Dat is eigenlijk heel gek, en daarom willen we juist ook het debat aanzwengelen."

Verder wil Engelsman vooral een systeemverandering van het voedsel in de landbouw. "Gezondheid en sociale inclusie zou ook integraal onderdeel moeten zijn van ons huidige systeem. Zodat het niet alleen gaat over productiviteit per hectare."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën