Griepepidemie suddert verder, Nivel corrigeert cijfers na storing
Nieuws
Nieuws
0 min

Griepepidemie suddert verder, Nivel corrigeert cijfers na storing

0 min

UTRECHT (ANP) - De griepepidemie in Nederland is nog gaande, al blijft die tot nog toe van een "lage intensiteit". Huisartsen zagen vorige week per 100.000 inwoners 73 patiënten met griepachtige klachten, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat waren er ongeveer evenveel als een week eerder, toen dit aantal volgens gecorrigeerde cijfers op 74 per 100.000 lag.

In eerste instantie had het Nivel vorige week een lager aantal gerapporteerd, van 51 per 100.000. Dat blijkt echter niet te kloppen. Door een technische storing was een deel van de patiënten buiten het wekelijkse rapport gebleven, legt het instituut uit. Dat is rechtgezet.

Het lagere aantal patiënten liep ook al behoorlijk uit de pas met het relatief hoge aantal onderzochte monsters uit de keel en neus van patiënten waar een influenzavirus in zat. Omdat het virus in die monsters veel werd aangetroffen, had het Nivel al geconcludeerd dat de griepgolf nog gaande was. Nu blijkt die dus ongeveer op hetzelfde niveau door te sudderen. Het is de derde week van deze griepepidemie.

De Nivel-cijfers vormen hoe dan ook slechts een benadering van de werkelijkheid. De meeste mensen die door griep worden geveld, blijven simpelweg thuis en gaan niet naar de huisarts. Toch zien deskundigen het aantal huisartsbezoeken wel als een goede graadmeter.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën