Gezond havermout recept voor meer energie en spieropbouw
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
05/27/2024
2 min
0

Gezond havermout recept voor meer energie en spieropbouw

05/27/2024
2 min
0

Vetten en suikers. Dat zijn je twee brandstoffen. Maar verwar de term ‘suikers’ niet met de snelle suikers zoals in snoep, koek of gekleurde sportdrankjes. Door deze sprintende koolhydraten krijg je na een piek, al snel een dip. Terwijl je met langzame suikers, zélf een eindsprint naar de finish maakt. Ook kom je er moeiteloos de ochtend mee door op je werk.

Wil jij meer en stabielere energie? Wissel dan morgenochtend je boterhammen eens in voor het ontbijtrecept onderaan. Bomvol trage energie, waar jij snel van wordt. En nee. Dit is geen pleidooi tegen de Nederlandse broodgewoonte of -verslaving. Wel een advies om te variëren. In dit geval met een ouderwets havermoutpapje. Paardenkrachtvoer rechtstreeks uit grootmoederskast.

Waarom is havermout gezond?

Havermout zit hoog in z’n vezels en proteïne. En laag in z’n vet. Weinig calorieën, die ook nog eens langzaam worden afgegeven. Dus geen piek in je bloedsuikerspiegel met dipje of snack-attacks als gevolg. Het grootste voordeel van havermout, naast alle gezondheidsvoordelen, is de snelheid en het gemak waarmee je varieert met deze oerkorrels.

7 gezondheidsvoordelen van havermout

gezondheidsvoordelen havermout

1. Weinig calorieën

Een portie havermout bevat ongeveer 130 kcal. Daarbij helpt het snacken voorkomen. Dit doordat je lichaam de hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten in havermout langzaam verteert, en dus geleidelijk aan opneemt in je bloedbaan. Dus je hebt simpelweg gedurende de dag minder snel trek. Zo helpt een havermoutontbijt je dus dubbel bij gewichtsverlies- of behoud.

2. Constante bloedsuikerspiegel

Om dezelfde reden als hierboven beschreven (langzame energieafgifte) ontstaat er geen piek in je bloedsuikerspiegel. En je lijf slaat hierdoor de koolhydraten niet als vet op.

3. Krachtvoer: spieropbouw & herstel

Havermout is heus krachtvoer. Het wordt van oudsher zelfs gevoerd aan paarden. De koolhydraten in havermout zorgen voor een langzame energielevering, fijn voor duursporters. Ook staat het veelvuldig op het menu van bodybuilders. Want havermout bevat ook een kleine hoeveelheid eiwitten. Nodig voor herstel en spieropbouw bij het sporten.

Extra tip voor sporters: Introduceer dit nieuwe ontbijt niet op een wedstrijddag. Maar test eerst bij een aantal een (duur)trainingen. Dan weet je hoeveel tijd er nodig is tussen je laatste hap en het sporten. Zonder dat je een toiletnoodstop moet maken 😉

4. Vitamines & mineralen

De weinig kleurrijke korrel bevat naast mineralen, een onverwachts kleurenpalet aan vitamines:

  • Vitamine B1, B2, B6 & B12
  • Vitamine E (spieren & weefsels)
  • Vitamine K (bloedstolling & botten)
  • Saponine (bindt zich aan galzuur & cholesterol)
  • Silicium (botten & bindweefsel)
  • Magnesium (energiestofwisseling)
  • Ijzer (bloed & zuurstoftransport)

5. Verlaag je slechte LDL-cholesterol

Van cholesterol bestaat er een ‘good guy’: HDL deze beschermt je. De ‘bad guy’ heet LDL. Deze zorgt voor opeenhoping van vet in je aderen. Havermout vermindert je slechte LDL-cholesterol en houdt tegelijk je HDL-cholesterol in stand.

6 Goede stofwisseling en stoelgang

Havermout bestaat uit haverkorrels die verknipt, gestoomd en geplet zijn. Het resultaat, de vlokken, zitten bomvol voedingsvezels. Noodzaak voor een gezonde spijsvertering en regelmatige stoelgang. Zie het als een smeermiddel voor je darmen. Maar de vezels werken ook als een soort spons. Dus helpen zowel bij diarree als bij verstopping. En als je darmen goed werken, neemt je darmwand de belangrijke voedingsstoffen ook beter op.

7. Glutenvrij

Mocht dat voor jou van belang zijn: havermout is van nature glutenvrij. Maar bekijk wel altijd de verpakking. Soms is de haver gemixt met tarwe of andere granen.

Havermout recept voor sporters (voor 1 persoon)

  1. Schep 5 eetlepels havermoutvlokken in een pannetje.
  2. Week dit een nacht in hazelnootmelk.
  3. Warm de volgende morgen in 5 minuten langzaam op
  4. Snij een (halve) banaan in plakjes, en/of handje blauwe bessen
  5. Roer er 1 theelepel kokosvet doorheen (= nog meer langzame energie!)
  6. Optioneel: schep er nog 2 eetlepels chiazaad doorheen. Chiazaad zelf heeft geen smaak. Wel neemt het snel veel vocht op. Door dat het zo enorm uitzet, krijgt je slappe pap meer bite én geeft het een verzadigd gevoel.

Chiazaad superfood

Daarbij een tipje van de Superfood sluier.. belooft dit kleine zaadje een hoog gehalte aan omega-3 en omega-6 vetzuren, in de juiste verhouding wel te verstaan + hele een reeks aan vitamines: B1-2-3-6-8 en E. Ook de mineralen calcium, kalium, ijzer, magnesium, koper, fosfor en zink zijn vertegenwoordigd. Het proberen waard.

Reacties