Gezondheidsraad: nog maar 1 pneumokokkenprik voor senioren
20 juni 2023 
0 min. leestijd

Gezondheidsraad: nog maar 1 pneumokokkenprik voor senioren

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen én zestigplussers andere pneumokokkenvaccins te gebruiken dan nu. De nieuwe varianten die de raad in gedachten heeft, werken namelijk beter. En voor de senioren zou er zelfs nog maar een prik nodig zijn.

Een pneumokokkeninfectie kan ernstige ziekte veroorzaken. Zeker kinderen, ouderen en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem kunnen vatbaar zijn. Er bestaan verschillende typen van de pneumokokkenbacterie. Terwijl er door vaccinatie typen verdwijnen, komen er weer nieuwe bij. Daarom worden de prikken telkens aangepast.

Kinderen worden nu gevaccineerd met PCV10. "Doordat dat vaccin goed heeft gewerkt, veroorzaken de pneumokokken waar dat vaccin tegen beschermt bijna geen ziekte meer ", aldus de raad. Andere vaccins die voor kinderen beschikbaar zijn - PCV13 en sinds kort ook PCV15 - beschermen tegen een groot deel van de pneumokokken die nu weer de meeste ziektegevallen veroorzaken. Daarom zouden die nu bij kinderen moeten worden toegepast.

Ouderen worden nu gevaccineerd met PPV23. Die moeten echter elke vijf jaar worden toegediend. Met het nieuwe PCV20 "is eenmalig vaccineren voorlopig voldoende", zegt de raad.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.