Dokter mag teveel aan pneumokokkenprikken gaan uitdelen
Nieuws
Nieuws
0 min

Dokter mag teveel aan pneumokokkenprikken gaan uitdelen

0 min

UTRECHT (ANP) - Huisdokters mogen uit 2023 overgebleven pneumokokkenvaccins dit voorjaar uitdelen aan de doelgroep voor deze prik van 2024. Die groep bestaat uit mensen uit de jaren 1961, 1962, 1963 en 1964. Zij staan eigenlijk op de nominatie om in het najaar geprikt te worden.

Doelen zijn verspilling tegengaan en besparing. Het gaat om de vaccins die anders te oud worden en verloren gaan, aldus de landelijke huisartsenvereniging LHV. Mensen uit de doelgroep van vorig jaar die inmiddels spijt hebben dat ze de vaccinatie toen niet hebben gehaald, kunnen er ook nog voor in aanmerking komen.

Het gaat echt alleen om de overblijvertjes, nieuwe vaccins komen nu nog niet beschikbaar.

"Goede en snelle registratie is noodzakelijk. Zodat mensen die in het voorjaar een vaccin krijgen worden uitgesloten bij de selectie voor de najaarscampagne", benadrukt de LHV verder. Het is ook weer niet helemaal de bedoeling dat iedereen naar de huisarts rent: "Mensen die het vaccin ontvangen in het voorjaar moeten goed worden geïnformeerd dat zij een uitzondering zijn. Dit om te voorkomen dat er breder vraag naar vaccins ontstaat", aldus de doktersclub.

Vooral jonge kinderen, senioren en mensen met een minder goede afweer kunnen lelijk ziek worden door pneumokokken. Een prik ertegen is voor vijf jaar.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën