Gezondheidsraad: stof pyridine kan kankerverwekkend zijn
Nieuws
Nieuws
08/29/2023
0 min
0

Gezondheidsraad: stof pyridine kan kankerverwekkend zijn

08/29/2023
0 min
0

DEN HAAG (ANP) - Mensen die voor hun werk worden blootgesteld aan de stof pyridine, zouden daar later misschien kanker door kunnen krijgen. Daarom moeten strengere regels voor het werken met de stof gelden, adviseert de Gezondheidsraad dinsdag. Zo zouden jonge werknemers niet meer met de stof mogen werken, omdat hun lichaam extra gevoelig is.

Pyridine wordt onder meer gebruikt bij het maken van pesticiden, geneesmiddelen, geurstoffen, verf, rubber, hars en stoffen die kleren waterdicht maken.

Volgens de Gezondheidsraad is er geen onomstotelijk bewijs dat pyridine kankerverwekkend kan zijn. Maar dierproeven hebben wel wat aanwijzingen voor dat gevaar opgeleverd. Daarom concluderen onderzoekers dat pyridine "verdacht wordt van een kankerverwekkend effect bij mensen".

Geen bewijs

Volgens de raad is er geen bewijs dat pyridine geslachtscellen kan veranderen, en daarmee gevaarlijk kan zijn voor ongeboren kinderen. Daar hoeven dus geen maatregelen voor te worden genomen.

Het advies van de Gezondheidsraad gaat naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die moet besluiten over de risico's van pyridine en de maatregelen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties