Gezondheidsraad: alle baby's prikken tegen RS-virus
Nieuws
Nieuws
0 min

Gezondheidsraad: alle baby's prikken tegen RS-virus

0 min

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad vindt dat alle kinderen in hun eerste levensjaar geprikt moeten worden tegen het RS-virus. Ze kunnen van dit verkoudheidsvirus erg ziek worden. Bescherming kan ook via vaccinatie van aanstaande moeders, maar de raad geeft de voorkeur aan injecties bij de kinderen zelf. Daarmee zouden meer kinderen worden geholpen.

Bij vaccinatie via de aanstaande moeder zijn kinderen die buiten het RS-seizoen, de winter, worden geboren namelijk niet goed beschermd. Tegen de tijd dat ze hun eerste RS-seizoen ingaan, is er dan niet voldoende bescherming meer. De zogenoemde maternale vaccinatie biedt ook onvoldoende bescherming bij vroeggeboorte, doordat niet genoeg antistoffen de foetus hebben kunnen bereiken.

Het RS-virus kan met name te vroeg geboren baby's, kinderen met het syndroom van Down of met een aangeboren hartafwijking heel erg ziek maken. Ook senioren en mensen met hart- of longaandoeningen hebben meer kans op complicaties als ze besmet raken.

Reactie Van Ooijen

De raad adviseert de regering om "op korte termijn" alle baby's via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming aan te bieden.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) laat weten dat er op dit moment geen geld is om het advies van de Gezondheidsraad uit te voeren. "Voor meerdere positieve vaccinatie-adviezen van de Gezondheidsraad (bijvoorbeeld pneumokokken- en gordelroosvaccinatie) geldt dat er geen financiering beschikbaar is", laat hij weten. Een volgend kabinet zal hierover een besluit moeten nemen.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën