Het juiste gewicht kiezen: Barbells, Kettlebells of Dumbbells?
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
03/26/2024
5 min
0

Het juiste gewicht kiezen: Barbells, Kettlebells of Dumbbells?

03/26/2024
5 min
0

Leuk dat je de stap hebt gezet om te gaan trainen! Het kan heel lastig zijn om te beginnen met trainen en dan niet precies te weten welke gewichten je het beste kunt kiezen. Of je nu aan de slag wil met krachttraining, functionele fitness of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, het selecteren van het juiste type gewicht kan een groot verschil maken in je trainingservaring en resultaten. In dit artikel zullen we de populaire opties van barbells, kettlebells en dumbbells bespreken en je helpen bij het maken van een keuze die past bij jouw behoeften en doelen.

Barbells of Halterstangen uitleg en advies

Barbells: Bulbasaur

Barbells of halterstangen zijn al lange tijd een favoriete keuze voor krachttraining liefhebbers. Deze gewichten bieden een breed scala aan oefeningen voor het opbouwen van spieren en kracht. Het voordeel is dat je met een barbell al snel met hoger gewicht kunt trainen omdat je beter je balans kunt houden dan met dumbbells. Dit maak trainen hiermee wat makkelijker waardoor je ook sneller spieren traint. De populairste oefeningen zijn: de benchpress, squat en deadlift, maar er zijn nog talloze andere oefeningen uit te voeren. Bekijk onderaan dit artikel de video's die jou op weg helpen om meteen aan de slag te gaan.

Advies voor kopen van Barbells

Er is een breed assortiment aan halters van verschillende merken en gewichten, zoals de VirtuFit halterset. Deze set is ideaal voor beginners, biedt de mogelijkheid om het gewicht geleidelijk aan te passen naarmate je sterker wordt en wordt geleverd inclusief dumbbells voor nog meer variatiemogelijkheden in jouw training. Als beginner kun je het beste starten met 7,5 - 10 kg (per kant van de halterstangen) en dan rustig opbouwen!

Dumbbells uitleg en advies

Dumbbells: Charmander

Dumbbells zijn een favoriete keuze voor thuisfitness en bieden een breed scala aan oefeningen voor het versterken van verschillende spiergroepen. Dumbbells zijn dan ook de meestvoorkomende gewichten die je bij mensen thuis ziet. Met dumbbells train je het lichaam in een goede balans omdat de ene kant van je lichaam niet voor de andere kant het gewicht kan opvangen, zoals dit bijvoorbeeld wel kan gebeuren met de barbells. Verder train je met dumbbells goed je evenwicht, controle en coördinatie.

Advies voor kopen van Dumbbells

Net als met alle gewichten zijn er wederom een grote verscheidenheid aan dumbbells (ook wel halters) verkrijgbaar, waaronder de VirueFit dumbbells. Deze verstelbare dumbbells maken het gemakkelijk om het gewicht aan te passen met een eenvoudige draai aan de knop en nemen ze niet veel ruimte in beslag, waardoor ze perfect zijn voor thuisgebruik. Daarnaast kun je met de verschillende gewichten goed opboeuwen, ideaal dus als je niet precies weet welk gewicht het beste bij jou past. Afhankelijk van de oefeningen gebruik je meestal als beginner dumbbells met een gewicht tussen de 2 en 5 kg per kant. Je kunt dumbbells ook los van elkaar gebruiken door er eentje te gebruiken en vast te houden tijdens het squaten bijvoorbeeld. Dan kun je als beginner het beste een gewicht van 8kg of meer (voor één dumbbell) gebruiken. Onderaan dit artikel laten we meteen een aantal handige beginners video zien zodat je meteen aan de slag kunt met je training!

Kettlebells uitleg en advies

Kettlebells: Squirtle

Kettlebells zijn een geweldige keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een dynamische en uitdagende trainingservaring. Met kettlebells kun je niet alleen kracht opbouwen, maar ook je uithoudingsvermogen en stabiliteit (je core) verbeteren. Dat laatste is handig als je regelmatig last hebt van rugklachten.

Advies voor kopen van Kettlebells

Ook aan kettlebells is een breed scala aan aan merken verkrijgbaar, waaronder de populaire Tunturi of de ZEUS kettlebells. De kettlebells van Tanturi worden los verkocht. De kettlebells van ZEUS worden verkocht in een set met verschillende gewichten, waardoor je de perfecte optie kunt kiezen voor jouw trainingsniveau. Voor beginners raden we aan om te starten met minimaal twee verschillende kettlebells. Een kettlebell tussen de 8 en 12 kg voor armoefeningen een kettlebell tussen de 12 en 16 kg voor beenoefeningen. Mocht je de ZEUS kettlebells te duur vinden dan raden we je aan om de Tanturi 8kg en de 12kg kettlebells te kopen.

Laatste tips voor het trainen met gewichten

Laatste tips voor het trainen met gewichten

Hopelijk heb je een keuze kunnen maken! Of je nu gekozen hebt voor Balbasau.... eh.. barbells, kettlebells of dumbbells, het belangrijkste is dat je een optie hebt gekozen die past bij jouw individuele behoeften en die je zal helpen om jouw fitnessdoelen te bereiken. We willen je dan ook nog een paar laatste tips als hulpbron tijdens je trainingen!

Variatie met gewichten is gezond

Variatie tussen lichte en zwaardere gewichten tijdens je training is belangrijk. De zware gewichten zijn ideaal voor het opbouwen van spiermassa, terwijl de lichtere gewichten gericht zijn op het stabiliseren van de spieren, wat gunstig is voor de gezondheid van je spieren. Wissel dus lekker je oefeningen af!

Twijfel je over de keuze van het gewicht?

Als je twijfelt tussen het gewicht dat je moet kiezen dan raden we je aan om een bescheiden keuze te maken. Je kunt je training namelijk altijd intensiveren door meerdere herhalingen te doen. Dit is gezonder dan dat je meteen met hele zware gewichten traint. In ons advies hierboven hebben we rekening gehouden met de zwaarte van de gewichten zodat je als beginner hoe dan ook een fijn startpunt hebt. Ons advies is afgestemd op elk niveau omdat je gewoon kunt opbouwen vanaf een startpunt dat bij jouw past en vanuit daar kunt opbouwen.

Keuze gemaakt? YouTube Workouts voor Beginners zodat je meteen aan de slag kunt!

Nice, je hebt de stap gezet! Je hebt eindelijk barbells, kettlebells of dumbbells gekocht, de tools om te werken aan je fitnessdoelstellingen. Hierbij dan ook een aantal beginnerstrainingen om op te slaan in je YouTube lijst (of je slaat gewoon dit artikel op) zodat je meteen gemotiveerd aan de slag kunt.

Beginnersworkout met Barbells

Chris van Team Critical Bench neemt je stap voor stap mee in een total body training. Hij legt je uit waar je op moet letten en wat je vooral wel/niet moet doen. We raden je deze beginnersworkout aan als je voor Barbells hebt gekozen!

Beginnersworkout voor Kettlebells

We raden je aan om de 30 minuten workout van Juice & Toya te doen als je kettlebells hebt gekozen.

Beginnersworkout voor Dumbbells

Heb je voor Dumbbells gekozen? Mark van Live Anabolic maakt goede video's, legt rustig uit waarom je bepaalde oefeningen doet gevolgd door de oefeningen waardoor je op een fijn tempo aan de slag kunt! We hebben trouwens de eerste anderhalve minuut van onderstaande video afgehaald omdat deze niet relevant is   .

Heel veel succes met je training. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Tot slot nog een aantal leestips:

Reacties