Inspirerende documentaires over fysieke gezondheid, sport en doorzettingsvermogen
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
02/23/2024
4 min
0

Inspirerende documentaires over fysieke gezondheid, sport en doorzettingsvermogen

02/23/2024
4 min
0

Wij hebben een lijst met documentaires over fysieke gezondheid voor je samengesteld, zelfs als je de betreffende sport niet beoefent zijn ze het kijken waard. Sterker nog: je moet ze gezien hebben! Van adembenemende bergexpedities, de inspirerende verhalen van de Paralympische Spelen, het onthullende onderzoek naar doping, tot de transformerende kracht van een plantaardig dieet, deze films tonen de grenzeloze mogelijkheden van het menselijk lichaam en geest. Laat je inspireren door verhalen van doorzettingsvermogen, moed en het streven naar het allerbeste. 

  Heb jij nog tips of missen wij iets? Laat het ons vooral weten in de opmerkingen hieronder zodat we deze kunnen toevoegen aan ons lijstje.

Hemelbestormers

In de documentaire "Hemelbestormers" volgt onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche een Nederlandse expeditie die de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, probeert te beklimmen. De expeditie wordt geconfronteerd met de universele dilemma's van bergbeklimmen, terwijl Lassche zich afvraagt wat de 'hemelbestormers' motiveert en of meedogenloosheid vereist is om de top te bereiken. De praktijk blijkt echter weerbarstiger dan de theorie, met uitdagingen en gevaren die de klimmers na zes weken op de berg onder ogen moeten zien.

Bekijk hier de documentaire "Hemelbestormers".

The Game Changers

"The Game Changers" is een Amerikaanse documentaire uit 2018 die atleten volgt die een plantaardig dieet volgen. De film, gepresenteerd door James Wilks, een mixed martial artist en zelfverdedigingsinstructeur, onderzoekt de effecten van plantaardige diëten op gezondheid, herstel en sportprestaties. Het benadrukt de voordelen van plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke eiwitten voor herstel en prestaties, terwijl het kritiek levert op de vlees- en zuivelindustrie vanwege gezondheids- en milieuproblemen.

Bekijk hier de documentaire "The Game Changers".

Rising Phoenix

"Rising Phoenix" is een inspirerende documentaire over de Paralympische Spelen, waarin atleten met een handicap worden belicht als sterke rolmodellen die hun drive en doorzettingsvermogen tonen. De film vertelt hoe de Spelen zijn gegroeid van een showcase voor veteranen met beperkingen tot het derde grootste sportevenement ter wereld. Het toont ook de strijd tegen bureaucratische en financiële problemen tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio en de ongekende steun die volgde.

Bekijk hier de documentaire ‘Rising Phoenix’.

Pedal the World

"Pedal the World" volgt de avonturen van de jonge Duitser Felix Starck, die zijn baan opzegt, op zijn fiets stapt en de wereld rondreist. Gedurende 365 dagen doorkruist hij 22 landen, waaronder Servië, Noord-Macedonië en Turkije, en legt zijn epische reis vast op camera terwijl hij op zoek gaat naar de zin van het leven. Met een afstand van 18.000 kilometer biedt de documentaire een meeslepend kijkje in zijn avontuurlijke reis.

Bekijk hier de documentaire "Pedal the World".

Overgave

"Overgave" is een ontroerende documentaire van regisseur Marijn Frank over het verlies van haar hartsvriendin Annemarie aan kanker. Frank erft Annemarie's hardloopkleren en besluit de marathon van Berlijn te lopen als eerbetoon. De film weeft het ziekteverloop van Annemarie met Frank's rouwproces, terwijl ze haar vriendin gedenkt en leert leven met de dood. Met licht en humor van hardloopcoach Hesdy en Annemarie zelf, biedt de documentaire een diepgaande kijk op rouw en herinnering.

Bekijk hier de documentaire "Overgave".

Changing the Game

"Changing the Game" is een urgente en mega relevante sportdocumentaire die de transgenderinclusie van drie jonge topatleten in de Verenigde Staten belicht. De film volgt Sarah, Andraya en Mack, drie middelbare school atleten, tijdens sportwedstrijden en in hun persoonlijke leven als trans tieners. Centraal staat Mack Beggs, die het nieuws haalde als winnaar van de Texas State Champion meisjes-worstelen: als jongen. De documentaire biedt een intieme en emotionele kijk op hun leven te midden van het debat over transgenderidentiteit.

Bekijk hier de documentaire "Changing the Game".

Free Solo

"Free Solo" volgt Alex Honnold terwijl hij zich mentaal en fysiek voorbereidt op een levensgevaarlijke uitdaging: het free solo beklimmen van El Capitan, een 975 meter hoge rotsformatie in Yosemite Valley, Californië. De documentaire belicht zijn moeilijke relatie met zijn vriendin Sanni McCandless en de intense angst van zijn naasten terwijl hij zijn bijna bovennatuurlijke klim uitvoert. De film verkent ook de perspectieven van de cameraploeg, die met ethische dilemma's wordt geconfronteerd, en werpt de vraag op waarom Honnold deze riskante onderneming aangaat. Met hartverscheurende momenten en adembenemende beelden biedt "Free Solo" een diepgaand portret van een enigmatische klimmer op zoek naar zijn volgende uitdaging.

Bekijk hier de documentaire "Free Solo".

Icarus

"Icarus" is een met een Oscar bekroonde documentaire waarin de Amerikaanse filmmaker en amateurwielrenner Bryan Fogel de effecten van doping op zichzelf onderzoekt. Zijn experiment leidt tot een onverwachte ontmoeting met een excentrieke Russische arts, die betrokken blijkt bij een gigantisch dopingschandaal, geleid door Vladimir Poetin. Wat begint als een persoonlijk experiment transformeert al snel in een sensationele thriller, vergelijkbaar met "Citizenfour", waarbij de rommelige structuur wordt gecompenseerd door de verbluffende inhoud.

Bekijk hier de documentaire "Icarus".

The Last Dance

"The Last Dance" is een tiendelige documentaireserie die terugblikt op de succesvolle carrière van Michael Jordan en de Chicago Bulls in de jaren 1990, met de focus op het seizoen 1997/98, het laatste seizoen van Jordan bij de Bulls. De serie biedt een uniek kijkje achter de schermen, met meer dan 500 uur aan exclusieve beelden en nieuwe interviews. Het belicht niet alleen de sportieve prestaties, maar ook de menselijke aspecten van de spelers en coaches. "The Last Dance" wordt geprezen als een emotioneel meeslepende en historisch belangrijke documentaire serie, die zelfs niet-fans zal weten te boeien.

Bekijk hier de documentaire "The Last Dance".

Extra: 100 days

"100 Days" volgt twee beste vrienden, John Green en Chris Waters, terwijl ze zichzelf gedurende een periode van honderd dagen uitdagen om hun fitheid en gezondheid te verbeteren. Deze twee mannen, die in hun (zeer) late 30's zijn, gaan een avontuur aan waarbij ze leren van experts hoe ze blijvende veranderingen kunnen aanbrengen in hun levensstijl en een gezonde en productieve midlife-crisis kunnen doormaken. De serie wordt geleid door John Green (auteur van "The Fault in Our Stars") en volgt hun toewijding aan 100 dagen van lichaamsbeweging, voedselregistratie en meditatie, wat anderen heeft geïnspireerd om ook een gezonde levensstijl na te streven.

Bekijk hier de YouTube serie "100 days".

Ook interessant om te lezen:

Reacties