ILT waarschuwt scheepvaart voor gasmaskers met asbestfilters
Nieuws
Nieuws
1 min

ILT waarschuwt scheepvaart voor gasmaskers met asbestfilters

1 min

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt de internationale scheepvaart voor het gebruik van gasmaskers met asbesthoudende filters. Onlangs stuitte de ILT per toeval tijdens een reguliere controle aan boord van een bulkcarrier op dergelijke maskers met zogenoemde asbesthoudende Sovjet-filterbussen.

De bemanning gebruikte de maskers als bescherming tijdens het controleren van het fosfinegehalte in het ruim. Maar inademing van asbestvezels kan longkanker, longvlies- en buikvlieskanker en stoflongen veroorzaken, waarschuwt de inspectie.

In 2021 waarschuwde de inspectie consumenten al voor internetadvertenties waarin kisten met deze gasmaskers en filterbussen te koop werden aangeboden. Volgens de ILT blijven deze producten op internetplatforms als Marktplaats en op vintagemarkten een populair product bij consumenten en nu ziet de ILT dat ze ook worden gebruikt in de zeevaart. De afgelopen anderhalf jaar stuitten scheepvaartinspecteurs aan boord van internationale schepen drie keer per toeval op asbesthoudende filterbussen.

Asbestverbod

Sinds juli 1993 geldt een asbestverbod en mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken, vanwege de risico's voor de volksgezondheid. Zij mogen ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen of bewerken. In de Europese Unie geldt een asbestverbod sinds 2005. In de internationale zeevaart zijn dit soort asbesthoudende materialen al sinds 2002 verboden, geeft de ILT verder aan.

Vanwege de ernstige gezondheidsrisico's gaat de ILT in gesprek met brancheverenigingen, de European Maritime Safety Agency (EMSA) en de International Maritime Organization (IMO) om te wijzen op de gevaren. De ILT adviseert de maskers met filterbussen direct luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic af te voeren als asbesthoudend materiaal.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën