Angststoornissen

Wat is een angststoornis?

Angst is op zich een normaal verschijnsel. Iedereen heeft het wel eens en angst helpt ons om gevaar te herkennen en er snel op te reageren. Mensen met angststoornissen hebben zoveel angst dat ze eronder lijden.

Verschijnselen van angststoornissen

Bij angststoornissen is de angst echter onevenredig groot en niet meer behulpzaam. Je krijgt allerlei lichamelijk reacties zoals trillen, zweten, hartkloppingen, duizeligheid, benauwdheid etc., terwijl er eigenlijk niet zo veel aan de hand is.

Meestal ga je situaties waarin de angst ontstaat vermijden. In de loop van de tijd wordt de vermijding steeds groter en ga je jezelf steeds meer beperken. Al je er zelf niet meer uit komt en de angst je blijft achtervolgen, kan angsttherapie uitkomst bieden.

verschillende soorten angststoornissen:

  • Paniekstoornis: korte maar hevige paniekaanvallen in bepaalde situaties.
  • Specifieke fobie: extreme angst voor een bepaald object, dier of situatie.
  • Sociale fobie: angst voor het contact met andere mensen, angst voor beoordeling.
  • Agorafobie (pleinvrees): angst voor een onbekende omgeving.
  • Verlatingsangst: angst om door een belangrijk persoon verlaten te worden.
  • Bindingsangst: angst om je emotioneel aan iemand te binden.
  • Faalangst: angst om te falen in situaties waarin je iets moet presteren.
  • Gegeneraliseerde angststoornis: voortdurende vage angst voor van alles en veel piekeren.
  • PTSS: ernstige angst ten gevolge van een traumatische ervaring.

Oorzaken voor angststoornissen

Angststoornissen ontstaan vaak door ingrijpende ervaringen zoals een ongeval, verkrachting, geweldsmisdrijf, medische ingreep of verlies. Het kan ook ontstaan door langdurige blootstelling aan pesten, dreiging, geweld of oorlog.

Verder kan angst ontstaan door een strenge en veeleisende of juist een overmatig beschermde opvoeding. In sommige gevallen wordt angst onbewust overgenomen van ouders of opvoeders die ook bang zijn.

Sluimerende angst kan worden geactiveerd door belangrijke veranderingen in je leven zoals verhuizing, een nieuwe baan, ontslag, het krijgen van kinderen, het uit huis gaan van kinderen, naderend pensioen etc. 

Behandeling tegen angststoornissen

Angststoornissen zijn goed te behandelen. Zoals gezegd zijn er vele soorten angst en elke soort vraagt om een eigen aanpak. Mindspring gebruikt daarom verschillende therapiemethoden als Hypnotherapie, EMDR, Sociaal Panorama en NLP om u zo snel en effectief mogelijk te kunnen helpen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Handboek angststoornissen

Reactie plaatsen