Lichaam en anatomie

Bijholteontsteking

Wat is bijholteontsteking?

Bijholteontsteking wordt van gesproken wanneer er bij verkoudheid zowel klachten van de neus, als van de bijholten optreden.

Bij elke verkoudheid is niet alleen het slijmvlies van de neus-keelholte ontstoken, maar ook het slijmvlies van de bijholten.

Wat zijn de verschijnselen van bijholteontsteking?

Een neus- en bijholteontsteking begint meestal met een gewone verkoudheid: een lopende, snotterige of verstopte neus, niezen, niet goed kunnen ruiken of ruiken van een onaangename geur.

Het snot kan waterig, geel of groen worden, soms met wat sporen bloed. Snot dat naar achter in uw keel lekt leidt soms tot (nachtelijk) hoesten.

In de bovenkaak het aangezicht of het voorhoofd voelt u druk of pijn. Vooral boven de wortels van de bovenste tanden en kiezen kan het gevoelig zijn. Kauwen of voorover bukken kan de pijn opwekken of verergeren.

Meestal zit de ontsteking maar aan één kant, soms met zwelling van een wang. De andere kant geeft dan geen klachten. Een neus- en bijholte- ontsteking kan met koorts gepaard gaan.

Hoe ontstaat bijholteontsteking?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus (soms een bacterie). Het virus geeft een slijmvliesontsteking waardoor het slijmvlies opzwelt en veel slijm (snot) gaat produceren

Door de slijmvlieszwelling en het snot gaat de opening tussen bijholten en neus-keelholte dicht zitten. Het snot wordt dikker en kan er niet of nauwelijks meer uitlopen. Het wordt als het ware te vol in de bijholte. Hierdoor ontstaat vaak een druk- of pijngevoel.

Behandeling van bijholteontsteking

Stomen kan verlichting geven. Doe dit desgewenst driemaal per dag, gedurende een kwartier boven een kom heet water (pas op voor verbranding).

Toevoegen van kamille, zout of menthol heeft geen zin. Stomen kan ook in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in te ademen.

Het druppelen of sprayen van zout water in uw neus kan verlichting geven. U kunt de zoutoplossing zelf maken. Strooi hiervoor een afgestreken theelepel zout in een limonadeglas gevuld met lauw water.

U kunt een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) druppelen of opsnuiven. De zoutoplossing is ook kant en klaar (als druppels of spray) bij de drogist of apotheek te koop.

Stomen of gebruik van een zoutoplossing kan geen kwaad, maar heeft geen invloed op het herstel.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Een winter lang fit : dit jaar voor het eerst geen: griep, verkoudheid, bijholteontsteking, keelpijn, loopneus, vermoeidheid, en tal van andere klachten bij jong en oud : verbeter je weerstand!

Door: Rob Oppedijk

Reactie plaatsen