Lichaam en anatomie

Bilharzia

Bilharzia is een wormziekte in de bloedvaten van de darmen of blaas. Larven dringen in de huis en ontwikkelen zich tot wormen.

Gebieden van bilharzia

Bilharzia komt voor in Afrika, delen van Latijns-Amerika, China, Japan, Indonesië en enkele delen van het Midden-Oosten.

Besmetting van bilharzia

Bilharzia wordt overgebracht door de larven van zoetwaterslakken. Deze zijn voornamelijk te vinden langs oevers van rivieren, meren en moerassen. Wanneer u in besmet water zwemt of baadt kan een larve door uw huid binnen dringen.

Verschijnselen van bilharzia

De ziekte verloopt in twee stadia. Na besmetting ontwikkelt de larve zich binnen een maand tot een volwassen worm die zich nestelt in de bloedvaten rond de darmen of blaas.

Daarna begint de eerste fase die enkele weken tot soms maanden duurt. Koorts, diarree en huidafwijkingen zijn bekende symptomen. In de chronische fase ontstaat een ontsteking in de blaas of darmen.

Enkele maanden tot jaren na besmetting kunnen klachten optreden als diarree met bloed of bloed in de urine. De infectie kan overigens ook zonder klachten verlopen.

Voorkomen en behandelen van bilharzia

In de genoemde gebieden kunt u beter niet zwemmen, pootjebaden of zelfs uw handen wassen in stilstaand of zwak stromend water.

Vermoedt u besmetting, raadpleeg dan uw huisarts. Meld daarbij wat uw reisbestemming was. Er bestaan medicijnen die bilharzia effectief bestrijden. In Nederland wordt hiervoor met name Praziquantel gebruikt. Als u heeft gezwommen in mogelijk besmet water is de infectie makkelijk op te sporen, ook als u (nog) geen klachten heeft.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Bilharzia (Engels)

Bron: John Farley

Reactie plaatsen