Lichaam en anatomie

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een infectie van de blaas en komt voornamelijk voor bij vrouwen.

Symptomen van een blaasontsteking

Wanneer u een blaasontsteking heeft, doet het plassen meestal pijn. Ook kan het zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan steeds maar weinig plast. Sommige mensen hebben zelfs aldoor het gevoel dat ze moeten plassen.

U kunt ook een drukkend of pijnlijk gevoel hebben in de onderbuik of rug. De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien. Soms zit er bloed in de urine.

Oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriën, die ook in de darmen leven maar daar niet schadelijk zijn. Deze komen vanuit de anus via de huid in de urinebuis terecht.

In sommige gevallen gaat het om bacteriën die overgedragen worden bij seksueel contact. Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, kunnen bacteriën makkelijker de blaas binnendringen. Vrouwen hebben daarom sneller last van een urineweginfectie dan mannen.

Voorkomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking is bij vrouwen vaak lastig te voorkomen. In het algemeen wordt geadviseerd bij het optreden van recidiverende blaasontstekingen veel te drinken, en goed uit te plassen (met name na geslachtsgemeenschap).

Reactie plaatsen