Lichaam en anatomie

Bloedarmoede

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede ontstaat wanneer er te weinig rode bloedcellen in uw bloed zitten of wanneer de rode bloedcellen niet goed functioneren.

In de rode bloedcel zit ‘hemoglobine’. Hemoglobine (‘Hb’) is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit uw longen naar alle delen van het lichaam.

Wanneer u bloedarmoede heeft, wordt er minder zuurstof vervoerd. Daardoor kunnen verschillende klachten ontstaan.

We spreken van bloedarmoede wanneer bij een man het hemoglobinegehalte (Hb) lager is dan 8,1 mmol/l, of wanneer deze bij een vrouw lager is dan 7,5 mmol/l. Voor zwangeren en kinderen gelden andere waarden.

Wat zijn de verschijnselen van bloedarmoede?

Door bloedarmoede kunt u zich moe en zwak voelen. Bij inspanning wordt u sneller kortademig. Verder kunnen klachten optreden als duizeligheid, het gevoel flauw te vallen, hartkloppingen, transpireren, hoofdpijn en oorsuizen. Bleekheid treedt pas op als het hemoglobine-gehalte sterk is verminderd.

Hoe ontstaat bloedarmoede?

Bloedarmoede kan ontstaan door:

  • een tekort aan ijzer (dit is de meest voorkomende oorzaak),
  • een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur,
  • een chronische ziekte, infectie of ontsteking,
  • een erfelijke afwijking.

Adviezen bij bloedarmoede

Gebrekkige voeding is in Nederland zelden de oorzaak van bloedarmoede. Wanneer u gezond en afwisselend eet, krijgt u voldoende bouwstoffen binnen om rode bloedcellen aan te maken.

Alleen bij een ernstig afwijkend voedingspatroon of bij een toegenomen behoefte aan bouwstoffen, (bijvoorbeeld bij kinderen in de groei of bij vrouwen tijdens de zwangerschap) krijgt u het advies naast het gebruik van gezonde voeding extra aandacht te besteden aan het gebruik van ijzer-, vitamine B12- en foliumzuurrijke producten.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:

Reactie plaatsen