Lichaam en anatomie

Bof

Wat is bof?

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. De ziekte wordt overgedragen via de lucht of speeksel en heeft een incubatietijd van 14 tot 21 dagen.

Klinisch is de parotitis met de zwelling van de grote speekselklier het meest in het oog springend. De wang kan hierdoor flink dik worden. Het is pijnlijk om te eten en om te slikken.

Meestal verloopt bof mild. Iemand kan de ziekte zonder verschijnselen hebben en zo anderen ongemerkt besmetten. 1 op de 3 mensen merkt niks van de ziekte.

Bofinfectie niet altijd onschuldig

Bof is een besmettelijke virusinfectie die meestal mild verloopt. De ziekte begint met koorts en een meestal dubbelzijdige zwelling van de onderkaak. De patiënt krijgt een opgezet gezicht. Na ongeveer een week neemt de zwelling af en na 2 weken is deze helemaal verdwenen. Complicaties zijn ontsteking aan teelballen of eierstokken. Bij een klein deel ontstaat hersenvlies- of hersenweefselontsteking.

Dankzij vaccinatie tegenwoordig weinig bof

Het aantal ziektegevallen ligt momenteel onder de 50 per jaar. Per jaar worden slechts 2-5 patiënten in een ziekenhuis opgenomen vanwege bof. Er sterven nauwelijks patiënten meer aan bof. Dit is te danken aan de hoge vaccinatiegraad in Nederland.

Sinds 1987 zit bofvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma als onderdeel van het bmr-vaccin

Ziekteverschijnselen bij bof

  • Koorts.
  • Opzwellen van één of beide wangen door een ontsteking van de oorspeekselklieren.
  • Soms opzwellen van de speekselklieren in de mond waardoor eten of de mond opendoen pijn doet.
  • Na ongeveer een week worden de zwellingen minder, na twee weken zijn ze weg en is de patiënt meestal weer beter.

Vaccinatie voor bof

Vroeger belandden elk jaar 300 tot 800 kinderen en volwassenen in het ziekenhuis met hersenvliesontsteking veroorzaakt door de bof. Daarom is in 1987 de vaccinatie tegen de bof opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze geeft bij meer dan 95% van de ingeënte mensen persoonlijke bescherming. Nu komt de ziekte bijna niet meer voor.

Reactie plaatsen