Lichaam en anatomie

Bronchiale thermoplastiek

Bronchiale thermoplastiek is het toedienen van lokale warmte aan de middelkleine en grotere luchtwegen.

Hoe gaat bronchiale thermoplastiek in zijn werking?

Het gepatenteerde Alair systeem wekt een monopolaire radiofrequente energie op van maximaal 120 Joules met een frequentie van 460 Hz.

Deze energie wordt gedurende 10 seconden lokaal toegediend met behulp van een verstelbare basketkatheter die op 4 plaatsen contact maakt met de luchtwegwand. Een feedback systeem vanuit de katheter voorkomt dat te veel energie wordt afgegeven.

In totaal worden circa 3 x 50 locaties behandeld tijdens 3 bronchoscopische behandelsessies, eerst de ROK, dan de LOK, en dan de beide bovenkwabben. Deze sessies duren 20-40 minuten en worden onder “conscious sedation” uitgevoerd.

Waarom bronchiale thermoplastiek?

Dierexperimenteel onderzoek toonde dat bronchiale hyperreactiviteit met deze behandeling significant verbetert, zonder optreden van ernstige bijwerkingen in longfunctioneel, pathologisch of radiologisch (CT-scan) opzicht.

Pathologisch onderzoek toonde dat glad spierweefsel in de luchtwegwand vervangen wordt door losmazig bindweefsel. Deze lokale reductie van glad spierweefsel is het doel van de behandeling, en daarom wordt deze techniek ook wel radiofrequente ablatieve therapie genoemd.

Reactie plaatsen