Lichaam en anatomie

Darmkrampen

Wat zijn darmkrampen?

Darmkrampen zijn pijnlijke samentrekkingen van de darm, die meestal te maken hebben met de passage van voedsel. U heeft deze krampachtige buikpijn misschien weleens gevoeld, bijvoorbeeld na het eten van veel uien of ander voedsel met darmprikkelende stoffen, zoals bonen. Meestal verdwijnt de pijn na de ontlasting. De gevoeligheid voor darmkrampen kan van persoon tot persoon verschillen. De klachten zijn vrij onvoorspelbaar. Sommige mensen houden jarenlang klachten, en in de ene periode meer dan in de andere. Soms zijn de klachten helemaal weg.

verschijnselen darmkramp

Verschijnselen die kunnen samenhangen met darmkramp zijn winderigheid, verstopping of juist dunne ontlasting en een opgezette buik. Soms wisselen verstopping en dunne ontlasting elkaar af. Als u deze klachten zeker al drie maanden heeft, continu of met tussenpozen, heeft u waarschijnlijk het ‘prikkelbaredarmsyndroom’.

preventie van darmkrampen

Heeft u last van darmkrampen door bepaald voedsel, dan is het vermijden van dat voedsel eerste keus. Omdat de oorzaak van het prikkelbaredarmsyndroom niet bekend is, kunt u er zelf niet veel aan doen. Het is wel aan te bevelen een dieet te zoeken waarvan uw darm zo weinig mogelijk last heeft. Dat is een kwestie van uitproberen, omdat zo’n dieet voor iedereen anders zal zijn. Mogelijk uitlokkende stoffen kunnen zijn: coffeïne (in koffie), nicotine (roken), alcohol en melk.

Reactie plaatsen