Lichaam en anatomie

Endometriose

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies (endometriose) zich buiten de baarmoederholte hecht aan verschillende organen. Elke maand wordt voorafgaand aan de menstruatie het baarmoederslijmvlies onder invloed van hormonen dikker, als voorbereiding op de eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Tijdens de menstruatie wordt het slijmvlies afgestoten, hetgeen gepaard gaat met een bloeding. In de baarmoeder is dit geen probleem, maar als er op andere plekken in het lichaam ook baarmoederslijmvlies zit, gaat dit ook dikker worden en vervolgens bloeden. Dit is bijna nooit levensbedreigend, maar kan wel veel klachten veroorzaken, met name pijnklachten. Endometriose zit voornamelijk in de buikholte. De meest voorkomende plekken zijn de eierstokken en het buikvlies van het kleine bekken. In de eierstokken kan het endometriumweefsel cysten vormen, die gevuld zijn met oud bloed wat een chocoladeachtig aspect geeft. Deze cysten heten endometriomen, maar worden ook vaak endometriosecysten of ‘chocoladecysten’ genoemd. Endometriose kan ook voorkomen in het gladde spierweefsel van de baarmoeder, dit wordt adenomyose uteri genoemd. In zeldzame gevallen komt het voor buiten de buikholte bijvoorbeeld in de borstkas (thorax-endometriose), dit kan een klaplong veroorzaken.

Symptomen endometriose

De volgende symptomen kunnen wijzen op Endometriose:

  • Abnormale menstruatiepijn
  • Pijn in onderbuik en/of onderrug soms uitstralend naar de benen
  • Pijn bij geslachtsgemeenschap
  • Abnormaal bloedverlies (vaginaal / anaal / urine)
  • Pijn bij het ontlasten en/of urineren
  • Ovulatiepijn
  • Vermoeidheid
  • Onvruchtbaarheid
  • Endometriose kan geheel asymptomatisch zijn

Klachten endometriose

Naast deze symptomen kunnen er nog andere klachten zijn, deze zijn bijna altijd cyclusgerelateerd maar kunnen na verloop van tijd constant aanwezig zijn.

Bij het speculumonderzoek is soms een blauwig plekje in de vaginaplooi tussen de baarmoederhals en de endeldarm zichtbaar. Bij het vaginaal toucher kan de arts voelen dat de eierstokken gezwollen zijn als er endometriomen in zitten, of pijn bij het opdrukken van de baarmoeder. Endometriomen zijn bij echografie op het beeldscherm zichtbaar als ronde grijze structuren. Om een definitieve diagnose te kunnen stellen is een laparoscopie (kijkoperatie) nodig.

Reactie plaatsen