Lichaam en anatomie

Haarverlies

Kaalheid bij mannen

Een haarprobleem kan heel vervelend zijn,  haar is een kostbaar bezit, het vormt een belangrijk deel van iemands uiterlijk en daarmee van de identiteit.  Eén op de drie mannen krijgt tussen zijn 20e en 50e levensjaar te maken met beginnende kaalheid.  Rond hun 70ste levensjaar krijgt uiteindelijk  90% van de mannen  te maken met een vorm van kaalheid. Meestal is er sprake van een terugwijkende haargrens bij de slapen, of kale plekken op het voorhoofd of op de kruin.

Veel mannen vinden kaalheid vervelend, maar in veel  gevallen is er wel iets tegen te doen, hoewel de meeste vormen van haarverlies  niet kunnen worden genezen.

oplossingen voor haarverlies

Iemand met de typisch mannelijke of vrouwelijke vorm van haarverlies kan een haartransplantatie ondergaan, waarbij haarzakjes van het ene deel van het lichaam naar het andere worden getransplanteerd. Een aantal geneesmiddelen, zoals lokale toepassing van minoxidil, kan bij een klein percentage mensen de haargroei bevorderen.

Dan is er nog het orale geneesmiddel finasteride dat bevordert mogelijk ook de haargroei.

Soms is het voor de arts niet eenvoudig om het type haarverlies vast te stellen door alleen maar te kijken. De arts zal mogelijk een biopsie moet uitvoeren om de diagnose te stellen. Door middel van een biopsie kan worden vastgesteld of de haarzakjes normaal zijn.

Als deze niet normaal zijn, kan de uitslag van de biopsie de mogelijke oorzaken aangeven.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Kaalheid is een keuze

Door: Jaap Huisman

Reactie plaatsen