Lichaam en anatomie

Hartaanval

Wat is een hartaanval of hartinfarct?

Een hartinfarct, of hartaanval  is het afsterven van een deel van de hartspier door onderbreking van de bloedtoevoer ervan door de kransslagaderen. Dit kan leiden tot hartfalen, sterfte of levensbedreigende ritmestoornissen. Een hartaanval ontstaat vrijwel altijd doordat zich  in een kransslagader een bloedstolsel ofwel een bloedpropje vormt waardoor de toevoer van bloed, die voordien al geringer was, nu opeens helemaal wordt afgesneden.

De patiënt voelt in typische gevallen een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen, dat soms uitstraalt naar de kaken of de schouders en armen en vooral de linker schouder. Dit gaat vaak gepaard met zweten en bleekheid en ook met misselijkheid en braken.

Het is bij een acute hartaanval van belang zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen zodat deze de patiënt naar een ziekenhuis kan worden getransporteerd waar door middel van een dotterprocedure de afsluiting van het kransvat kan worden opgeheven. Hoe sneller dit gebeurd, hoe meer de onherstelbare schade van de hartspier kan worden beperkt.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Zorgboek Hartaanval

Door: S. Kollaard

http://www.boekenoverziekten.nl

Reactie plaatsen