Lichaam en anatomie

Hartinfarct

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct of cardio infarct, in de volksmond hartaanval genoemd, is het afsterven van een deel van de hartspier door onderbreking van de bloedtoevoer ervan door de kransslagaderen. Dit kan leiden tot hartfalen, sterfte of levensbedreigende ritmestoornissen. Een hartaanval ontstaat vrijwel altijd doordat zich op de plaats van een atherosclerotische plaque in een kransslagader een bloedstolsel ofwel een bloedpropje vormt waardoor de toevoer van bloed, die voordien al geringer was, nu opeens helemaal wordt afgesneden. 

De patiënt voelt in typische gevallen een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de kaken of de schouders en armen, vooral de linker schouder. Dit gaat vaak gepaard met zweten en bleekheid, en met misselijkheid en braken.

Cardiogoniometrie

Door gebrek aan concurrentie tussen de Nederlandse huisartsen wil een nieuwe levensreddende methode in Nederland maar niet doorbreken. Tot nu toe beschikken in heel Nederland niet veel huisartsen over de Cardiogoniometrie (CGM), een nieuwe meetmethode die in slechts twaalf seconden hartinfarcten opspoort. Een voorbeeld is huisartsencentrum “de zwaai” in Veenendaal. Sinds enkele maanden gebruikt huisarts GertJan Bosman de CGM. In Duitsland wordt CMG steeds meer gebruikt, omdat het klassieke elektrocardiogram lang niet zo betrouwbaar is. Medisch ondernemer Christiaan Zollner van het bedrijf Cardimed, die de situatie in Duitsland goed kent, bevestigt dat verhaal. Volgens hem komt het vooral omdat daar de concurrentie tussen de huisartsen veel groter is dan in Nederland en iedereen de nieuwste technieken wil hebben. De patiënten zijn vrij in hun keuze en kunnen zelfs per keer beslissen naar welke huisarts ze gaan.

In Nederland overlijden elke dag 108 mensen aan hart- en vaatziekten. Veel meer mensen worden in een ziekenhuis opgenomen met symptomen van een hartinfarct. Bij het symptoom ‘pijn op de borst’ is er heel vaak sprake van een hartaanval of van dreigend hartinfarct. Bij de standaard onderzoeken, elektrocardiogram (laat niet alle infarcten zien) en bloedtest, moet de patiënt soms een paar uur op de uitslag wachten en bij een echt infarct kan die lange wachttijd fataal zijn. Met het CGM-apparaatje is binnen twaalf seconden meettijd de uitslag te zien en door de driedimensionale weergave van het hart kan de arts precies zien waar de infarct gebeurt. Zollner gelooft dat binnen een paar jaar de Cardiogoniometrie ook in Nederland duidelijk meer gebruikt wordt. “Maar als we die sneller invoeren, dan kunnen we er nu al levens mee redden.”

Een nieuwe studie zal hierbij helpen. Enverdis GmbH (Duitsland) en Cardimed (Nederland) participeren in een klinische gerandomiseerde studie die wordt uitgevoerd bij Maastricht Universitair Medisch Centrum, Nederland. In deze studie wordt de diagnostische rol van de CGM (cardiogoniometrie) onderzocht bij patiënten die ervan verdacht worden een non-ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI) te hebben en die zijn toegelaten tot /opgenomen op de cardiale afdeling van de spoedeisende (eerste) hulp. De belangrijkste onderzoekers zijn Dr S.C.A.M. Bekkers, Prof. H.J.G.M. Crijns, Dr. T. Huebner en Dr. PhD Bas Kietselaer, interim director CardioResearch bij het academisch ziekenhuis in Maastricht.

Bron:  http://www.medicalfacts.nl

Lees meer over dit onderwerp in onderstaande boeken:


Voorkom een (tweede) hartinfarct

Door: Janine Janssen

Reactie plaatsen