Heupoperatie
Slijtage bij het heupgewricht
In een gezond heupgewricht zijn de heupkop en de heupkom bedekt met glad kraakbeen. Door dit kraakbeen is er een soepele en pijnloze beweging tussen de twee botuiteinden mogelijk.
Maar in de loop van de tijd kan het kraakbeen wegslijten waardoor de onderliggende botten vrij komen te liggen. De uiteinden van die botten kunnen met elkaar in aanraking komen. Als ze over elkaar heen wrijven, doet dat pijn. Als het slijtageproces voortgaat, kan het gewricht misvormd en gezwollen raken. Dit kan leiden tot een grote hoeveelheid klachten als stijfheid, verminderde beweeglijkheid, pijn, ontstekingen en ook invaliditeit in mindere of meerdere mate.
De slijtage wordt veroorzaakt door artrose, een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen- en weefsel. De precieze oorzaak van artrose is niet bekend. Vermoed wordt dat veranderingen in de structuur en samenstelling van het kraakbeen het slijtageproces in werking zetten. Soms zijn er onderliggende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van artrose. Dit kan het geval zijn bij sterke overbelasting door intensief sporten, beroep of ernstig overgewicht. Ook een ziekte of aandoening kan artrose veroorzaken, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Paget (een botziekte). Een ongeval kan het gewricht ook beschadigen met artrose tot gevolg.
Heupoperatie
Artrose kan niet worden genezen. De klachten kunnen jarenlang stabiel blijven en slechts zeer geleidelijk verergeren. Om de achteruitgang te vertragen kunt u zelf het nodige doen. Bewegen, fysiotherapie en medicijnen kunnen de klachten bestrijden. Pas als u in uw dagelijkse functioneren echt wordt belemmerd, zal uw orthopeed de mogelijkheid van een operatie als oplossing aandragen. Tijdens een operatie wordt het aangetaste heupgewricht vervangen door een heupprothese.