Hib-ziekten
Wat zijn Hib-ziekten?
Hib-ziekten is een verzamelnaam voor ernstige ziekten die na besmetting vaak mild beginnen, zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking, gewrichtsontsteking of strotklepontsteking.
Meestal verloopt het ziektebeeld vrij mild en blijft het bij een simpele neusverkoudheid of keelontsteking.
Wanneer de infectie echter kans ziet verder het lichaam binnen te dringen, bijvoorbeeld door een lage weerstand bij ouderen of bij kinderen jonger dan 5 jaar, kan het uitlopen op iets veel minder onschuldigs en zelfs binnen een paar dagen dodelijk zijn.
eerste verschijnselen van Hib-ziekten
In deze ernstige gevallen veroorzaakt de bacterie een ernstige infectie. De eerste verschijnselen daarvan zijn hoge koorts, hoofdpijn, braken en bleekheid. Er kan een longontsteking optreden of een ontsteking van het strotklepje. Dat is levensbedreigend, omdat de luchtpijp afgesloten kan raken. Hib-infecties zijn het meest gevreesd vanwege hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Een eerste verschijnsel daarvan is nekstijfheid. Alarmsymptomen zijn huidbloedinkjes die niet zijn weg te drukken. De ziekte kan snel verlopen. Een patiënt kan in enkele uren tot een dag doodziek zijn en binnen een paar dagen zelfs overlijden. Soms leidt Hib tot massale bloedvatverstoppingen met huidbloedingen en weefselschade tot gevolg. Kinderen kunnen in coma raken of epileptische aanvallen krijgen. In ongeveer 10% van de gevallen richt de ziekte blijvende schade aan, zoals gehoorverlies, psychische en leerstoornissen of epilepsie.