Lichaam en anatomie

Nierziekten

Wat zijn nierziekten?

Nefrologische aandoeningen of nierziekten zijn ziekten waarbij de nier aangedaan is. Deze ziekten worden over het algemeen behandeld door een nefroloog, een internist die zich verder gespecialiseerd heeft in de werking van de nieren. Een uroloog heeft zich gespecialiseerd in de werking van het hele urinewegsysteem en heeft ook veel verstand van de nieren, maar bij ernstige nieraandoeningen zal de uroloog over het algemeen doorverwijzen naar een nefroloog.

De werking van de nieren kan onderzocht worden, door urine en/of bloed te onderzoeken. De nieren kunnen in beeld gebracht worden met behulp van echografie, een röntgenfoto in combinatie met contrastvloeistof of een MRI-scan. Bij vermoeden van ernstige afwijkingen kan een biopt van het nier genomen worden voor pathologisch en histologisch onderzoek.

verschillende nierziekten

  • Hoge urineweginfectie
  • Niersteen
  • Nefritis
  • Nefrotisch syndroom
  • Nierfalen

Ontstekingen in de nier kunnen behandeld worden met antibiotica. Bij ernstigere nierziekten zijn er medicijnen, die de functie van de nier kunnen ondersteunen, of het slechter worden van de nierfunctie zo lang mogelijk kunnen tegengaan. Een speciaal dieet kan in dat geval ook zorgen voor minder belasting van de nieren, waardoor ze langer blijven functioneren. Bij ernstig nierfalen kan nierdialyse toegepast worden. Niertransplantatie is dan soms een oplossing.

Reactie plaatsen