Lichaam en anatomie

Non-Hodgkin lymfoom

Een non-Hodgkin lymfoom is een zeldzame vorm van lymfekanker. Bij een deel van de gevallen zijn de patiënten weer te genezen. Er bestaan vele soorten van de ziekte van hodgkin. De verschillende soorten verschillen veel qua gedrag daarom is het moeilijk goed advies te geven over deze aandoening.

Algemene informatie

De aandoening kan op alle leeftijden ontstaan. In Nederland worden bij 3000 tot 4000 nieuwe patiënten de diagnose non-Hodgkin lymfoom gesteld.

Diagnose van een non-Hodgkin lymfoom

Door een stukje weefsel uit een afwijkende lymfeklier (of een andere afgedane plek) onder de microscoop te onderzoeken. Het is belangrijk dat dit door een deskundige wordt uitgevoerd omdat er bij deze aandoening veel verschillende soorten aanwezig zijn. Infecties en ontstekingen kunnen soms ook lijken op non-Hodgkin lymfoom lijken.

De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar, meer bi mannen dan bij vrouwen. De ziekte moet niet worden verward met het Hodgkinlymfoom dat een ander beloop heeft.

Tot de groep van maligne lymfomen worden ook de ziekte van Hodgkin en de ziekte van Kahler (ook wel multipel myeloom genoemd) gerekend.

Behandelingen van een non-Hodgkin lymfoom

De meest toegepaste behandelingen bij het non-Hodgkinlymfoom zijn:

  • chemotherapie (behandeling met celdelingremmende medicijnen)
  • bestraling (radiotherapie)
  • immuuntherapie

Vaak wordt een combinatie van bovengenoemde behandelingen toegepast.

Een behandeling wordt vastgesteld op grond van:

  • het stadium van het non-Hodgkinlymfoom
  • prognostische factoren
  • leeftijd en conditie
Reactie plaatsen