Lichaam en anatomie

Oorpijn

Oorpijn bij kinderen

Bij een kind met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Soms komt er etterig of bloederig vocht uit één of beide oren. Kinderen onder de twee jaar hebben er vaak koorts bij.

Een kind kan behoorlijk ziek zijn van oorpijn, waardoor het niet goed eet of slaapt. Een baby kan oorpijn hebben als hij huilend wakker wordt en naar de oren grijpt of met het hoofd rolt.

Oorpijn bij volwassenen

Bij volwassenen wijst oorpijn meestal op een ontsteking van de huid van de gehoorgang.

De gehoorgang kan rood en gezwollen zijn. Soms schilfert de huid of komt er wat vocht uit het oor. Meestal ziet u er niets van, omdat de ontsteking diep in de gehoorgang zit. Soms zijn de schilfering en roodheid al aan het begin van de gehoorgang te zien. Mensen met een smalle gehoorgang hebben vaker last van een ontsteking.

Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Buitenoor en middenoor worden door het trommelvlies gescheiden. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-/keelholte.

Ontstaan van oorpijn

Een ontsteking van het middenoor begint meestal met een verkoudheid. Dan zwelt het slijmvlies van de neus-/keelholte op. Hierdoor kan de verbinding tussen neus-/keelholte en middenoor (de buis van Eustachius) dichtgaan. Het middenoor is dan afgesloten. Virussen of bacteriën in het middenoor kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen. Zo vormt zich een ontsteking, die vaak gepaard gaat met koorts. Door de ontsteking ontstaat vocht. Het vocht kan niet weg omdat de buis van Eustachius dichtzit. Door de ophoping van vocht komt er druk op het trommelvlies te staan en dat doet pijn. Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt dan meestal snel. Het trommelvlies gaat daarna vanzelf weer dicht.

Een ontsteking van de gehoorgang wordt meestal door een bacterie of een schimmel veroorzaakt. Oorsmeer beschermt tegen ontstekingen, maar in een vochtige omgeving, zoals een zwembad, geeft het oorsmeer minder bescherming. Ook het schoonmaken van uw oren met een wattenstokje kan een ontsteking veroorzaken. Wattenstokjes duwen het oorsmeer vaak dieper de gehoorgang in. Er vormt zich dan een prop, waardoor het gehoor vermindert. In de broeierige ruimte achter de prop kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.

Reactie plaatsen