Lichaam en anatomie

Open rug

Een open rug (Spina Bifida) ontstaat tijden de embryonale ontwikkeling. Bij een open rug sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Wanneer de aandoening in de familie voorkomt is de kans op een open rug 10 keer zo groot.

Vormen van een open rug

spina bifida occulta: Hierbij is de huid over de neurale buis gegroeid. Vaak wordt dit niet gelijk bij de geboorte ontdekt want het is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms is het wel te zien door kleine afwijkingen zoals:

  • Veel haargroei
  • Verkleuring
  • Vetgezwel
  • Putje in het midden van de ruggengraat

Spina Bfida Aperta: Hierbij is een vochtblaas ontstaan die uit de rug puilt. In deze vochtblaas kan alleen vocht zitten maar het kan ook mogelijk zijn dat er ruggenmerg en zenuwen bij in de vochtblaas zitten.

Behandeling van een open rug

Er zijn speciale gespecialiseerde artsen in verschillende universitaire medische centra’s aanwezig om deze aandoening goed te behandelen.

De gevolgen van een open rug hangt af van de hoogte ervan. Bij een spina bifida occulta komt vaak geen invaliditeit kijken. Overgewicht komt vaak voor bij mensen met spina bifida daarom is het voor patienten belangrijk om goed te sporten.

Reactie plaatsen