Lichaam en anatomie

Ouderdomsblindheid

Ouderdomsblindheid voorkomen

Een gezonde voeding met voldoende vitamine C, E, zink en beta caroteen, helpt maculaire degeneratie, een belangrijke oorzaak van blindheid op oudere leeftijd, te voorkomen. Dit is de conclusie van een onderzoek aan het Nederlandse Erasmus Medisch Centrum.

Het ontstaan van deze blindheid op oudere leeftijd kan worden voorkomen door voldoende vitamine C, E, zink en beta caroteen te eten. Goede bronnen voor vitamine E zijn volgens de auteurs bijvoorbeeld plantaardige oliën, eieren en noten. Voor vitamine C zijn dat citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen. Hoge concentraties zink vinden we in vlees, kip, vis, granen en melkproducten en beta caroteen zit vooral in wortelen, boerenkool en spinazie.

Maculadegeneratie, een aandoening van de meest lichtgevoelige cellen in het oog, treft vooral ouderen boven 55 jaar.  Het afsterven van deze cellen belemmert het centrale zicht. Zo ontstaat een blinde vlek die lezen, herkennen van gezichten, fietsen en autorijden bemoeilijkt.  

Vooral vrouwen in de menopauze zijn kwetsbaar door een te lage concentratie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het risico om de ziekte te krijgen verdubbelt met het klimmen der jaren.

Met de vergrijzing dreigt dus ook een flinke toename van het aantal gevallen. Tot nu was er geen eenvoudige therapie tegen de ziekte beschikbaar. De nadruk lag op preventie. Roken, slechte eetgewoontes en overvloedig alcoholgebruik zijn extra risicofactoren.

Kunstvlies

In de nieuwe therapie worden uit de stamcellen weer lichtgevoelige cellen ontwikkeld. Deze worden vervolgens op een kunstvlies achter het netvlies in de oogbol geplaatst.

De nieuwe therapie is ontdekt door wetenschappers van het oogheelkundig instituut van University College te Londen in samenwerking met het Moorfields ziekenhuis voor lijders aan oogziekten.

Volgens Pete Coffey, leider van het onderzoeksteam, zou de behandeling minder dan een uur vergen en poliklinisch kunnen plaatsvinden.

Reactie plaatsen