Urineweginfectie

Urineweginfectie

Urineweginfectie is de verzamelnaam van alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen (nier, nierkelk, urineleider, blaas en urinebuis). Twee bekende urineweginfecties zijn blaasontstekingen en nierbekkenontstekingen.

Wat is een blaasontsteking?

Een infectie van de lagere urinewegen, de blaas en de plasbuis. Die ontstaat bijna altijd doordat bacteriën de blaas binnendringen. Vaak is gelijktijdig de plasbuis ontstoken. Soms ontstaat blaasontsteking door chemische oorzaken, zoals het gebruik van zeep of shampoo bij het wassen van de schaamstreek.

Verschijnselen

  • branderig gevoel tijdens het plassen
  • gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is
  • troebele urine
  • urine ruikt anders en bevat soms bloed

De kans op blaasontsteking is groter bij vrouwen. Dat komt omdat de plasbuis korter is dan bij mannen. Bovendien zit de plasbuis van de vrouw dicht bij de vagina en de anus. Daardoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas komen.

Meer weten over blaasontsteking? lees dan dit artikel.

Wat is een nierbekkenontsteking?

Als de infectie omhoog gaat naar de hogere urinewegen, de nierbekken en de urineleiders kan nierbekkenontsteking ontstaan. Meestal is een niet opgemerkte of onvoldoende behandelde blaasontsteking de oorzaak. Nierbekkenontsteking is veel ernstiger dan blaasontsteking. Opstijgende infecties komen vaker voor als er sprake is van verstoppingen in de urinewegen. Aangeboren afwijkingen in de urinewegen of van een ziekte, zoals een gezwel kunnen hiervan de oorzaak zijn. Als nierbekkenontsteking vaker terugkomt is nierschade mogelijk.

Verschijnselen

  • pijn in een of beide zijden van de rug (binnen enkele uren tot binnen een dag)
  • (vaak) uitstraling van de pijn naar de geslachtsorganen
  • (hoge) koorts
  • overgeven (vaak)

Behandeling van urineweginfecties

Bij urineweginfecties is het heel belangrijk dat de urine goed doorstroomt. Veel drinken is bij lichte blaasontstekingen vaak voldoende. Als de klachten toch niet verdwijnen kan antibiotica helpen. Antibiotica zijn altijd nodig bij een nierbekkenontsteking.

Urineweginfecties kunnen worden veroorzaakt door seksuele contacten. Het is daarom belangrijk om te plassen nadat je seks heb gehad (vooral bij vrouwen). Op deze manier reinigt men de urinebuis.

Was de geslachtsdelen met een PH neutrale zeep. Op deze manier blijft de zure lage PH aanwezig waar bacteriën en schimmels slecht in kunnen overleven. Het drinken van cranberrysap kan de infectie stoppen, omdat dit de PH van de urine omlaag brengt.

Mensen met suikerziekte zijn extra gevoelig voor blaasontsteking. Optimale behandeling van suikerziekte kan de frequentie van blaasontsteking verminderen. Bij mensen met suikerziekte moet altijd behandeld worden.

Als infecties (mede) ontstaan door verstoppingen, dan moeten die behandeld worden, vaak met een operatie. Soms komt deze te laat en is er blijvende nierschade ontstaan door de verstopping en bijkomende infecties. Helaas is dan een verdere achteruitgang van de nierfunctie niet te stoppen.

Reactie plaatsen