Lichaam en anatomie

Zaaddonor

Kunstmatige inseminatie

Bij onvruchtbaarheid van de man, zijn er medisch gezien weinig mogelijkheden deze onvruchtbaarheid te herstellen. Sommige paren die met deze situatie geconfronteerd worden, gaan over tot adoptie of doen een verzoek tot kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID), bij een afdeling voortplanting of gynaecologie van een ziekenhuis. Kunstmatige inseminatie met donorsperma houdt in dat ingevroren donorsperma door de arts ontdooid wordt en  vervolgens bij de vrouw gedurende de vruchtbare periode wordt ingebracht.  De kans op een zwangerschap na een KID-behandeling is echter klein.  Ongeveer 10% per inseminatie.  Dit betekent dat de behandeling vaak herhaald moet worden. Soms kan dat een hele lange periode van behandelingen betekenen.

Spermadonaties ingevroren

Alle spermadonaties worden uit veiligheidsoverwegingen, zoals bijvoorbeeld aids-preventie, ingevroren in vloeibare stikstof (-196º). Deze spermadonaties worden dan maandenlang in ingevroren staat bewaard om zo de donor te kunnen blijven testen, zodat een eventuele besmetting bij de patiënte  voorkomen kan worden. Helaas kan het echter niet altijd zo, dat na het ontdooien van het sperma geen of te weinig zaadcellen nog leven. Dit verschilt per donatie en komt  regelmatig iedere donor wel voor. Zo’n donatie kan dan niet gebruikt worden en wordt dan ook vernietigd. Hierover is van te voren niets te voorspellen.

Geen kinderen kunnen krijgen kan verschillende oorzaken hebben. Zowel de man als de vrouw kan onvruchtbaar zijn. Daarnaast kunnen beide partners een verminderde vruchtbaarheid hebben. In een klein aantal gevallen wordt noch bij de man, noch bij de vrouw een oorzaak gevonden.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Donor gezocht

Door: Rianne Witte

Reactie plaatsen