Zesde ziekte
Wat is de zesde ziekte?
De zesde ziekte word door een virus (herpusvirus type 6) veroorzaakt. Na de besmetting duurt het nog 10 tot 15 dagen voordat het kind ziek wordt. De ziekte is in ieder geval besmettelijk tot het moment dat de uitslag is verdwenen. Over de periode van besmettelijkheid bestaat discussie, huisartsen geven ook aan dat na uitbraak (verschijnen van de rode vlekken) de ziekte niet meer besmettelijk is. Maar het is niet helemaal duidelijk in welke periode de ziekte besmettelijk is.
De ziekte wordt waarschijnlijk overgedragen bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht.
De zesde ziekte komt alleen voor bij kinderen tussen de zes maanden en drie jaar.
Ziekteverschijnselen van de zesde ziekte
De ziekteverschijnselen bestaan uit een vrij plots optredende, enige (meestal 3 tot 5) dagen durende hoge koorts, 39 tot 40,5 °C, meestal zonder duidelijke lokaliserende symptomen. De koorts zakt dan vrij abrupt waarna kleine lichtrode vlekjes in het gezicht, nek en later ook op de romp ontstaan. Soms gaat de uitslag gepaard met keelontsteking, oorontsteking en/of vergroting van de lymfeklieren in hals en nek. Deze vlekjes jeuken niet en de uitslag verdwijnt binnen een tot twee dagen.
Het kind hoeft geen erg zieke indruk te maken en een koortswerend middel zoals paracetamol is meestal reeds voldoende. De ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over.