Na maagverkleining gaat meer spiermassa verloren dan na dieet
Nieuws
Nieuws
0 min

Na maagverkleining gaat meer spiermassa verloren dan na dieet

0 min

NIJMEGEN (ANP) - Mensen die een maagverkleining ondergaan, verliezen meer spiermassa dan mensen die een dieet volgen. Soms kan wel tot een derde van het totale gewichtsverlies aan spieren verdwijnen na die medische ingreep, zag onderzoeker Malou Nuijten in haar proefschrift van het Radboudumc. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en "zelfs tot hoger risico op hartaandoeningen en overlijden".

Jaarlijks zijn er in Nederland meer dan 12.000 maagverkleiningsoperaties, schrijft Radboudumc. Gemiddeld verliest een patiënt daarbij acht kilo aan spieren, voornamelijk in de eerste drie maanden na de operaties. Wel zijn de verschillen groot, zag Nuijten. En als iemand te veel spiermassa verliest, is dat dus erg ongezond. Het is vooraf moeilijk in te schatten wie het meeste risico loopt op "excessief spierverlies".

De onderzoekers zagen het meeste spierverlies bij mannen, ouderen en mensen met een hoger BMI voor de operatie. Waarschijnlijk speelt het gedrag na de operatie en de genetische aanleg een rol. Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten en te bewegen na de operatie, stelt Nuijten. Dat terwijl patiënten na een maagverkleining juist minder honger hebben en eiwitrijk voedsel soms zwaarder op de maag ligt. Onderzoekers aan het Radboudumc beginnen daarom komend jaar een studie in meerdere centra, waarbij zorgverleners zich hier meer op gaan richten.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën