Onderzoek: kans op overlijden bij sportevenement ontzettend klein
Nieuws
Nieuws
0 min

Onderzoek: kans op overlijden bij sportevenement ontzettend klein

0 min

NIJMEGEN (ANP) - Plotselinge sterfgevallen van sporters bij een sportevenement maken altijd grote indruk, maar de kans op sterven is "ontzettend klein". Onderzoek van het Radboudumc laat zien dat 0,0042 procent van de deelnemers aan een groot evenement tijdens of in de week erna overleed. Dat zijn er niet meer dan in een normale trainingsweek.

Ondertussen was de gezondheidswinst voor de sporters juist veel groter, zagen de onderzoekers. Zo hadden mensen die meededen aan bijvoorbeeld een marathon of wielerwedstrijd gemiddeld 30 procent minder risico om vroegtijdig te overlijden. De gezondheidswinst voor fietsers of hardlopers groter dan voor wandelaars.

Voor het onderzoek zijn de gegevens van meer dan 500.000 deelnemers aan hardloop-, fiets- of wandelevenementen meegenomen tussen 1995 en 2017, tegenover meer dan 200.000 mensen die niet hadden meegedaan. In het Nederlandse bevolkingsregister keken de onderzoekers of en wanneer de mensen waren overleden.

Om ook de langdurige gezondheidseffecten te bekijken, volgden de onderzoekers de sporters gemiddeld meer dan drie jaar na het evenement. Zij werden dan vergeleken met de algemene bevolking. Dat de gezondheidswinst voor hardlopers en wielrenners het grootst was, hangt volgens onderzoeker Esmée Bakker "waarschijnlijk samen met de intensiteit van de inspanning en hoe fit iemand is". Ze voegt ook toe: "Maar sporten is sowieso gezond, dus ook wandelen."

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën