Nederlands onderzoek: oog voor kleine baby's met Doppler-meting
Nieuws
Nieuws
0 min

Nederlands onderzoek: oog voor kleine baby's met Doppler-meting

0 min

DEN HAAG (ANP) - Artsen kunnen met een zogenoemde Doppler-meting in kaart brengen of kleine baby's gezond zijn of in de baarmoeder kampen met gezondheidsproblemen. Het Amsterdam UMC concludeert dat in een maandag gepubliceerd onderzoek in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology. Ook het UMCG en zeventien andere Nederlandse ziekenhuizen werkten mee aan het onderzoek.

De Doppler-meting is niet nieuw. Het meet de bloeddoorstroming in een bloedvat in de navelstreng en in het hoofd van een ongeboren baby. Deze echo kan duidelijk maken of de placenta goed werkt, concluderen de onderzoekers. Dat is volgens gynaecoloog en onderzoeksleider Wessel Ganzevoort vooral van belang bij kleine baby's, omdat een slecht werkende moederkoek het risico op bijvoorbeeld zuurstofgebrek vergroot.

Er werden 690 zwangere vrouwen onderzocht. Een van de conclusies van de onderzoekers was dat het niet nodig is om de bevalling voor de 37e week op te wekken als er een afwijkende meting is. "Het is voor de baby beter om zo lang mogelijk in de baarmoeder te blijven, zolang er geen extra risico's op gezondheidsproblemen zijn", schrijft het Amsterdam UMC hierover.

"Door de Doppler-meting toe te voegen aan de zorg voor deze te kleine baby's kan het hogere risico op problemen rondom de bevalling beter worden opgespoord en bewaakt", zegt Mauritia Marijnen, promovendus bij Amsterdam UMC. "Ook kunnen kleine baby's waarbij de meting normaal is, wat minder intensief gevolgd worden. Er is dan ook meer kans dat de bevalling natuurlijk, zonder ingrijpen, verloopt."

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën