NVWA na onderzoek: therapeutische schommel kan kind wurgen
in Nieuws
1 min. leestijd

NVWA na onderzoek: therapeutische schommel kan kind wurgen

UTRECHT (ANP) - Mensen moeten geen therapeutische schommels meer gebruiken voor hun kind, adviseert de NVWA. Wie erin gaat hangen, loopt namelijk "ernstig risico" op verwurging. De autoriteit deed onderzoek naar de schommels naar aanleiding van de dood van een kind. Dat kwam om het leven doordat het doek van de schommel om zijn nek gedraaid zat.

Een therapeutische schommel, ook wel sensorische of yogaschommel genoemd, is een flexibele doek die in een lus wordt opgehangen. De schommel wordt gebruikt voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen.

Uit onderzoek naar vier schommels die op de Nederlandse markt worden aangeboden komt volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu naar voren dat kinderen tijdens het spelen of experimenteren met hun hoofd verstrikt kunnen raken in het materiaal en dan het bewustzijn verliezen.

Verbod

Volgens de NVWA raakte in Australië in 2020 een 12-jarige buiten bewustzijn doordat het doek om zijn nek gewikkeld raakte en in 2021 vond in de VS een eveneens 12-jarig kind de dood op die manier.

Omdat de schommels onveilig zijn, is de verkoop ervan nu verboden. De schommels die de NVWA onderzocht werden via webshops verkocht. Aanbieders moeten ze terugroepen en "hier is gehoor aan gegeven", volgens de NVWA. Ook van andere merken worden zulke schommels aangeboden. De autoriteit heeft die bedrijven niet verzocht ze terug te halen, maar ze zijn daar nu zelf verantwoordelijk voor. "De NVWA waarschuwt ook voor deze schommels, omdat het om hetzelfde type product gaat en er dus een ernstig risico is op een verwurging." Als de doeken toch nog worden aangeboden zal de autoriteit in actie komen.

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is geïnformeerd door de NVWA, omdat de schommels "veel gebruikt worden door therapeuten".

Bron © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.